Araç Değer Kaybı Nedir ve Nasıl Alınır, Başvuru Şartları?

img

Araç değer kaybı konusu her kaza sonrasında ortaya çıkmaktadır. Araç tamir edilse dahi kaza yapmadan önce satılacağı fiyata satılması mümkün değildir. Bu durum aracın değer kaybına neden olmuş anlamına gelmektedir.

Bu durum ülkemizde tartışılsa da birçok insan bu kaybın nasıl telafi edileceğini bilmemektedir. Bu konuda en doğru adımları atarak aracınızın kaza sonrasında yaşadığı değer kaybını hesaplattırarak almanız mümkündür. Tabi bunun olabilmesi için uymanız gereken temel şartlar ve doğru şekilde başvuru yapmanız gerekiyor.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değerinin kaybı yaşandığında ikinci el araba piyasasında 50 bin TL’ye satılabilecek olan aracın kaza sonrasında gerekli tamiratı görse dahi aynı fiyata satılamaması durumudur. Bir arabayı internette araştırdığımızda dediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Araç değer kaybı size maddi anlamda ciddi zarar verecektir. Bu zararı karşılamanız mümkündür. Bunun için şartları doğru şekilde yerine getirdikten sonra başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Sigorta şirketine yapabileceğiniz değer kaybı başvurusu inceledikten sonra size gerekli bilgileri verilecektir. Tabi başvuru yaparken unutmamanız gereken birçok önemli nokta var. Bunları bilmeden yapılacak olan başvurular genellikle kabul görmeyecektir. Şimdi yerine getirmeniz gereken şartları daha sonra arabanın değer kaybının nasıl hesaplandığını aktaralım.

Araç Değeri Talebi Şartları

Araç değer kaybı için talepte bulunmadan önce bu talebi yapabilmeniz için gerekli olan şartları bilmeniz gerekiyor. Gelişi güzel, benim aracım kaza yaptı, bunu almaya hakkım var şeklinde yapılacak başvurular genelde olumsuz bir sonuç ile karşılaşmanıza neden olacaktır.

Maddi hasarlı kazada aracınızın yani sizin hiç suçu olmaması gerekiyor. Suçlunun diğer taraftan olması gerekiyor. Yüzde yüz oranında diğer taraf suçluysa başvuru yapılabilecektir. Kazada siz tamamen haklıysanız ya da aracınız park halindeyken yapılan kazalarda başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kazaya siz sebep olursanız ya da kaskonuzu daha önce bozdurduysanız bu haktan yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi de aracın daha önce aynı noktadan kazaya karışması değer kaybı olarak görülmemektedir. Örneğin sağ arka çamurluktan kaza yapan araç gene aynı yerden kaza yaparsa bu değer kaybı olarak görülmemektedir.

Araba Değer Kaybı Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Aracınızın için yapacağınız değer kaybı başvurusu için sizden birçok belge istenecektir. Başvurunuzun kısa sürede sonuçlanması ve olumlu bir geri dönüş almak istiyorsanız başvurunuzu bu belgeler ile yapmanız gerekiyor.

  • Kaza Tutanağı
  • Servisten alınan rapor ve fatura
  • Sigorta poliçeniz
  • Kaza sonrası çekilen fotoğraflar

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2020

Araba değer kaybı hesaplama işlemi aslında temel olarak araç alırken alıcıların baktıkları kriterleri bakmaktadır. Sizde aracınızın gerçekten o değerde olup olmadığını anlamak için aşağıda ki maddelere mutlaka bakılacaktır. Aynı kriterlere bir de kaza sonrası yapılan tamirat eklenerek bakılarak aracın değer kaybı hesabı yapılmaktadır.

  • Hasar geçmişi
  • Aracın kilometresi
  • Aracın marka ve model bilgileri
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Üretim yılı
  • Pazar değeri

Bu altı kriter hesaplamak için uygulanmaktadır. Arabam ne kadar eder konusunda bu konuyu yakından incelemiştik. Hatasız, kilometresi düşük bir araç ile birkaç parçası değişmiş ve ortalamanın üzerinde bir kilometreye sahip araç arasında ne kadar fark olduğunu sizde kolayca hesaplamanız mümkündür.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arabanız için değer kaybı başvurusu kazaya karışan ve tamamen suçlu olduğu raporlarla ortaya koyulan araç sahibinin sigorta şirketine yapılacaktır. Yukarıda ki belgeleri hazırlayarak bu başvurunuzu kısa sürede yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu doğru şekilde yapamazsanız dahi bu konuyla ilgili kusurlu olan tarafa ve sigorta şirketine de dava açarak hakkınızı almanız mümkündür.

Başvurunuzu yaptıktan sonra sürecin işlemesini beklemeniz gerekiyor. Sigorta şirketi hasarlı aracın değer tespitini bilirkişiye yaptırmaktadır. Sigorta hakemi bunun için bir bilirkişi belirlemektedir. Bilirkişi aracın hasar durumuna, onarımına bakarak piyasa şartlarında ki durumunu rapor olarak sunmaktadır. Bu raporun hazırlanması başvurunun karara bağlanmasına yardımcı olacaktır.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Arabanın değer kaybı başvurusu kusurlu aracın sigorta şirketine yapılacaktır. Yapılan başvuru, işleyen sürecin ardından ödenecek bedel belirlenir. Bu bedel sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Ancak bazı durumlarda sigorta şirketinin ödemesi yetersiz kalırsa devreye kasko şirketi de girmektedir.

Ödemelere tamamen kusursuz dahi olsanız jant, stop lambaları, silecek, cam, tampon ve farklar dahil edilmemektedir. Bu parçaların dahil edilmeme nedeniyse vidalı olmaları ve kolayca sökülebilmeleri olarak gösterilmelidir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Yapma Süre Aralığı

Başvurunuzu yapmak için kazanın ardından iki yıl süreniz bulunuyor. Bu süre içerisinde yapılmayan başvurular artık hükümsüz olarak kabul ediliyor. Ayrıca karşınızda ki araç sürücüsü ile muhatap olmanız gerekiyor.

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Başvurunuzu yapmadan önce bu konuyla ilgili sorgulamaları ya da olayın ardından oluşabilecek sonuçları sorgulamak için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. İsterseniz SBM(Sigorta Bilgi Merkezi) tarafından sunulan bir hizmet olan 5664’e aracın plakasını, şasi numarasını yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Bu sorgulamalar içerisinde trafik tutanağı dahi bulunmaktadır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği

Aracınızın değer kaybı için yapacağınız başvuru da doğru bir dilekçe hazırlamak önemlidir. Aşağıda ki resimde bu dilekçenin bir örneğini bulabilirsiniz. Doğru şekilde hazırlamak için kendinize bu örneği alarak ilerleyiş haritanızı belirleyebilirsiniz.