Araba Bakımı Kış Mevsimine Göre Nasıl Yapılmalıdır?

img

Araba bakımı birçok firma tarafından düzenli olarak yapılması tavsiye edilen bir uygulamadır. Eğer bu uygulama düzenli olarak yapılmazsa aracınızda maddi anlamda çok ciddi sorunlar olabilir. Motorunuzu yakabilir, ön takımınızı bozabilir, elektrik aksamın da hasarlar oluşabilir.

Bunları yaşamamak istiyorsanız her mevsimden önce veya düzenli aralıklarla bu konuda firmaların tavsiye ettiği süreler veya kilometreler vardır. Onlara dikkat ederek bakımınızı yaptırmanız gerekiyor. Peki, araba bakımı denildiğinde siz tam olarak ne anlıyorsunuz ve tam olarak nelere dikkat edilerek araba bakımları yapılmalıdır.

Araba Bakımında Önem Verilmesi Gereken Noktalar

Araba bakımı doğru şekilde ve düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Aksi taktirde güzel, temiz ve sizi yolda bırakmayan araç kısa sürede sorun açmaya başlayacaktır. Sadece motor bakımı değil diğer detaylarda mutlaka gözden geçirilmelidir. Yapılması gereken bakımlar arasında ilk olarak kaportaya bakılmalıdır. Kaporta, boya bakımı yaptırmak aracınızın her zaman ilk gün ki gibi görünmesine yardımcı olacaktır.



Kaporta Boya Bakımı

Aracınızın dış görünümü sizin için önemli olduğu gibi ikinci el satış açısından da ilk bakılacak noktalardır. Sürekli yani haftada bir aracınızı yıkamanız bunun için yeterli olacaktır. Taş atıkları, çizikler görünümü bozabilir. Bundan kurtulmak için aracınıza 1-2 yılda bir pasta cila yaptırmanız gerekir. Bunu kendinizde yapabileceğiniz gibi uzmanlara giderek makine ile bu işlemleri yaptırabilirsiniz.

Araba Farlarına Baktırın

Farlar çok dikkat edilmese de arabalar için çok önemlidir. Geçe yolculuklarında sizin görüş acınızı arttıracak bir özellik olduğu için temiz ve sürekli olarak yanması gerekmektedir. Far temizliği için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Çok kötü bir duruma geldiğini düşünüyorsanız bir servise giderek farları ve yuvalarını değiştirmeniz gerekir.

Cam Bakımı Mutlaka Yapılmalıdır

Geniş açıyla yolu görmenize ve dikkatinizin dağılmasını istemiyorsanız cam bakımlarına dikkatli bir şekilde yapmanız gerekiyor. Sadece ön camlar değil yan ve arka camlara da bakım yapmanız gerekir. Fırça ile camları silmemeye dikkat etmeli ve temizliği iz bırakmayacak bir bez ile yapmanız önemlidir.

Camlarınıza film yaptıracaksanız standartlar içinde yaptırmalısınız. Özellikle aynalar ile yolu görmenize yardımcı olan camlara şeffaf filmler yaptırmalısınız. Fazla kalın filmler yolun görünmesinin önüne geçecektir. Buna dikkat etmelisiniz.

İç Döşemeleri Temizletin ve Yıpranmasının Önüne Geçin

Araç içerisinde önemli noktalardan birisi de döşemelerdir. Kimse kirli ve delikleri olan döşemeye sahip araçları almak ve kullanmak istemez. Bunun için isterseniz bir örtü alarak orijinal koltukları koruyabilirsiniz. Ya da oto koltuk spreyi kullanarak düzenli aralıklarla koltuklarınızı temizlemelisiniz. Özellikle açık renk döşemeler için bunu düzenli olarak yapmalısınız.



Lastikleri Kontrol Edin ve Gerektiğinde Değiştirin

Yolda giderken aniden lastik batlarsa canınızı tehlikeye atabilirsiniz. Bu duruma lastiklerin eski veya havasının düzensiz olması neden olabilir. Yolda patlatacak bir maddeye gelirseniz bu sizin şansızlığınız olacaktır. Ancak diğer türlü sorunlar sizden kaynaklanacaktır. Düzenli aralıklarla havalarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca lastiklerin iç kısmına bakmalısınız. Dışarıdan güzel ve sağlam duran lastik iç yanaktan bitmiş ve tehlikeli bir duruma gelmiş olabilir.

Lastiklerin fren yapmasına yardımcı olan fren balatalarını da kontrol etmeniz gerekir. Bir balatanın ortalama ömrü 50 bin kilometre olarak kabul edilir. Servis bunu sürekli olarak kontrol ederek balataları değiştirir. Ani fren yapmanız gerektiğinde aracınızın durmasını istiyorsanız bu noktaya dikkat etmeniz gerekir.

Motor Bakımı Nasıl Yapılır?

Araba bakımı için en önemli nokta motor bakımı olacaktır. Birçok bağlantının, kablonun ve parçanın bulunduğu karmaşık motor sistemlerinden anlamıyorsanız hiç dokunmadan bir uzmandan yardım almalısınız. Yağ değişimi, filtre değişimi ve gerektiğinde parça değişimini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Triger değişimi için lastikliyse maksimum 90 bin kilometre, zincirliyse maksimum 500 bin kilometre de bu değişimi yaptırmanız motor ömrünüzü uzatacak bir değişimdir. Değişim esnasında orijinal parçalar ve kaliteli ürünler kullanmanız da aracınıza yapacağınız en doğru bakımı yapmanıza yardımcı olacaktır.