Trafikte cezaya ve kazaya neden olan 7 kural ihlali

img

Trafik kurallarında amaç insanlara ceza yazmak veya onların kaza yapmasına neden olmak değildir. Amaç güvenli bir şekilde bir noktada kaza yapmadan gitmenize yardımcı olmaktır. Trafik lambaları, yol çizgileri, kilometre sınırlamalarının tamamı bunun için yapılmaktadır.

Caydırıcı olması için birçok trafik kuralı maddi ceza ile cezalandırılmaktadır. Hatta bazı hataların sonucunda ehliyete el koyulmakta ve araç trafikten men edilmektedir. Ülkemizde her yıl 130 binin üzerinde maddi ve can kayıplı trafik kazası oluyor. Bu kazaların geneline neden olan kural ihlalleri hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Ülkemizde en sık rastlanan trafik kurallarının hangileri olduğunu sizlere maddeler halinde aktarmaya çalışacağız.

En Çok İhlal Edilen Trafik Kuralları

Alkollü Araç Kullanmak

Belki de can kaybına neden olan büyük kazaların hemen hemen hepsine alkollü araç kullanmak neden olmaktadır. Önünü dahi göremeyen insanların araç kullanması ciddi kazalara neden olabiliyor. Birçok kural çıkarılsa dahi bu konuda birçok insan ihmalkar davranıyor.

2020 alkollü araç kullanma cezası bir defaya mahsus olmak kaydıyla 1.228 TL olarak belirlendi. İkinci kez olursa 1.539 TL, üç ve üçten daha çok yaşanırsa 2.473 TL ceza kesileceği aktarıldı. Ayrıca 20 ceza puanı da ehliyet puanından düşürülecek. Bunun yanında ilk seferde 6 ay, ikincide 2 yıl, üç ve daha fazla yaşandığında 5 yıl ehliyete el konulmasına rağmen hala bu kural ihlal edilmeye devam etmektedir.

Sinyal Kullanmanın Az Olması

Trafikte çok basit bir şekilde etrafınızda ki herkesi uyarmak için sinyal vermek gerekmektedir. Genelde direksiyonun sol tarafında bulunan bir kol ile bunu yapabilmek mümkündür. Trafikte araç sollarken veya sağa ya da sola dönerken sinyal vermek yeterli olacaktır. Ancak birçok insan buna uymamaktadır. Bu nedenle ani bir anda yapılan dönüşler birçok kazaya neden olabilmektedir.

Sinyal verme işlemini en az 250 metreden önce vermeniz gerekiyor. Araç sollarken takip mesafesini aştıktan sonra vermek doğru olacaktır. Bu sayede arkanızda ki araçlar sizin ne yapacağınızı fark ederek kontrollü hareket edeceklerdir.

Hız Limitlerini Aşmak

Ülkemizde ki yollarda otomobil, otobüs, kamyon ve diğer motorlu araçlar için uygulaması zorunlu olan hız limitleri vardır. Otomobil için şehir içi 50 km/s, şehirler arasında çift yönlü yolda 90 km/s, bölünmüş yolda 110 km/s ve otoyolda 120 km/s olarak belirlenmiştir.

Bu limitlerin üzerinde çıktığında ciddi kazalar yaşamanız mümkündür. İnsanlar bu kurallara genelde trafik cezası yememek için uymaktadır. Ancak bu kurallar ile amaçlanan insanların kaza yapmasını engellemektedir. 2020 radar cezaları %10 ile %30 aşımda 216 TL, %50’ye kadar 448 TL, ve %50’dan fazla olursa 921 TL olmasına karar verilmiştir.

Araçları Hatalı Sollamak

Akan trafik içerisinde ani hareket yapmak kazalara neden olabilmektedir. Bunlardan birisi de hatalı sollama yapmaktır. Ülkemizde yaygın olarak uyulmayan kurallardan birisi de budur. Bu kuralda diğerleri gibi ciddi cezaları olmasına rağmen sürücüler buna uymamakta maddi ve manevi kaza sonuçları yaşanmaktadır.

Cep Telefonu İle Oynamak ve Konuşmak

Eskiden sadece cep telefonu ile oynanırken günümüzde birçok uygulama kullanan insanlar trafikte araç kullanırken telefonları ile oynamaktadır. Bu nedenle hem kendilerini hem de etrafında ki insanları ciddi tehlikelere atmaktadır. 2020 seyir halinde cep telefonu ile konuşma cezası 288 TL oldu. Aynı zamanda 10 ehliyet puanı düşürülmesine karar verildi.

Takip Mesafesini Korumadan Araç Kullanmak

Trafik kuralları arasında belki cezası olmayan ancak doğru şekilde uygulanmadığında kaza yapma olasılığınızı arttıran kural takip mesafesidir. Bu mesafeyi doğru şekilde uygulamayan herkes önlerinde ki aracın ani bir hareket yapması dolayısıyla gerekli fren mesafesinde olmadığından dolayı kazaya davetiye çıkarmaktadır.

Takip mesafesi ortalama hızının yarısı olarak hesaplanmaktadır. 100 km/s hıza sahip olan bir araç için fren mesafesi 50 metre olarak hesaplanmaktadır.

Emniyet Kemeri Takmadan Seyahat Etmek

Bazen ne yaparsanız yapın kaza yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum kaçınılmaz olduğu durumda kendinizi korumak için emniyet kemeri takmanız yeterli olacaktır. Vücudunuzu, kafanızı korumak adına bunu yapmanız gerekmektedir. Ancak ülkemizde en az uyulan kuralların başında bu gelmektedir.