Karlı yollarda araba kullanma teknikleri ve tüyoları

img

Sürüş teknikleri birçok insan için bir şey ifade etmezken bazı küçük detayları veya teknikleri bilmek dahi sizi ciddi bir kaza yapmaktan kurtaracaktır. Profesyonel sürücüler tarafından verilen bu bilgiler özellikle kış aylarında karlı ve buzlu yollarda araba kullanırken nelere dikkat etmemiz konusunda bize bilgi sağlamaktadır.

Tabi unutulmaması gereken ne kadar profesyonel bir sürüş sergileseniz dahi aracınızın da bu konuda size gerekli desteği sunması olacaktır. Araç kullanış tekniklerinden bahsetmeden önce sizlere kış aylarında yola çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgi vermeye çalışalım.

Kış Aylarında Yola Çıkmadan Yapılması Gereken Bakımlar

Kış aylarında nerede kar yağacağı, nerenin buzlu olacağını bilmek zordur. Bunlar ile karşılaştığınızda hazır olmak için sürüş bilginiz kadar arabanızla da alakalıdır. Bunun için yola koyulmadan önce aracınızda kontrol etmeniz gereken noktaları maddeler ile yazmaya çalışalım.

Kışlık Lastikler

Ülkemizde 1 Aralık itibariyle her yıl kış ayları bitene kadar zorunlu tutulan kış lastikleri bu dönemde sizler için büyük bir fayda sağlayacaktır. Rahat ve konforlu bir yolculuk için bu lastikleri mutlaka kullanmaya odaklanmanız gerekiyor. Eğer bu detayı unutursanız basit bir buzda dahi aracınızın kaymasının önüne geçemezsiniz. Lastiklerinize uygun mutlaka zincir bagajda bulundurmaya dikkat edin. Bu takmatik olabilir ya da elle takılan zincirde olabilir.

Yakıt ve Akü Kontrolleri

Kış ayları yollarda ciddi engellere neden olabilmektedir. Yoğun kar yağışı veya yaşanan kazalar yolların uzun saatler boyunca kapalı kalmasına neden olabilmektedir. Bu durumlar karşısında başınızı derde sokmamak için yakıt miktarınızı ve akü kontrolünüzü sürekli yapmanızda fayda var. Yarım deponun altına düşmeden yakıt takviyesi yapmanız tavsiye edilmektedir.

Cam Temizliği ve Sileceklerin Sağlamlığı

Kışın en çok bakılması gereken noktalarından biriside aracın cam temizliği ve sileceklerin sağlam bir şekilde çalışmasıdır. Cam suyunu yola çıkmadan kontrol etmeli ve aracınızın bu aparatının doğru şekilde kullandığından emin olmanızdır. Eğer silecekler camınızı gerekli derecede temizlemiyorsa yapmanız gereken en doğru şey bunları yola çıkmadan değiştirmek olacaktır.

Motor ve Lambalar

Son olarak da dikkat edilmesi gereken yerler motor ve lambalar olacaktır. Işıklarınızın hepsinin çalıştığından ve hiçbirinin patlak olmadığından emin olmanız gerekiyor. Aracınızın yağını ve filtrelerini kontrol etmeniz gerektiğini de unutmayın. Kışın zorlu şartları kısaca aracın tüm aksamlarının sorunsuz bir şekilde çalışmasını gerektirmektedir. O nedenle tüm araçların doğru şekilde çalıştığından emin olmak gerekmektedir.

Karlı Yollarda Sürüş Teknikleri

Sürüş teknikleri tavsiyeleri verenler karlı ve buzlu yollarda araç kullanacakların yumuşak sürüşü tercih etmeleri gerektiğine vurgu yapıyor.

Yumuşak Sürüş Yapılmalı

Ani hiçbir hareket yapılmaması gerektiğine vurgu yapılıyor. Vites değiştirirken debriyaja hızlı basmamanız gerekiyor. Gaza yüklenmemeniz tavsiye ediliyor. Çünkü bu aracın patinaj etmesine neden olacaktır. Ayrıca ani direksiyon hareketleri yapmamanız gerekiyor. Frene hızlı basmanız standart biz özellik olan ABS’nin devreye girip aracın kaymasına neden olacaktır. Bu da tekerlekleri kitleyip kaymasına neden olacaktır. O nedenle aracı zorlamadan sakin bir kullanımına özenmeniz tavsiye edilir.

Takip Mesafesine Dikkat Etmeniz Gerekiyor

Tüm sürüş tavsiyeleri içerisinde takip mesafesine dikkat edilmesine vurgu yapılmaktadır. Soğuk havalarda bu konu çok daha önemlidir. Aracınızın hızınıza göre takip mesafesini ayarlamalı ve ne olursa olsun önünüzde ki aracı geçmeniz mümkün olmadıkça o mesafeyi düşürmemeye dikkat etmelisiniz.

Ayrıca rahat bir sürüş için camlarınızın buğulanmasını engelleyin. Bunu için klimayı veya kaloriferi ön camlara vermeniz gerekecektir. Farların özellikle sis farlarının sürekli açık olmasına dikkat edin. Hem karşınızdaki şoförü uyarmak için hem de kendiniz için bu detay önemlidir.

Gaza Yüklenmeyin ki Kaymayın

Bazen ne yaparsanız yapın aracın kaymasına engel olamadığınız durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu anda birçok tavsiye gaza basarak aracı toplamanızı tavsiye edebilir. Ancak bunu yapmak aracın ne tarafa gideceğini bilememenize neden olacak ve daha ciddi bir sorun ile yüzleşebileceksiniz. Aksine ayağınızı hemen gazdan çekmeli ve kesinlikle frene basmalısınız. Bunların yerine el frenini hafif çekip, vitesi en düşük seviyeye düşürmeye çalışmanız gerekiyor.

Yolunuz yokuş aşağıysa bu detaylar işinize yardımcı olacaktır. Yokuş aşağı frene sık basmamanızda tavsiye edilmektedir. Karlı havalarda patinaj sıklıkla akla gelen bir detaydır. Bunun yaşanmaması için motor devir gücü yüksek seviyeye çıkmadan geçişi yapmalısınız. Araç kendini toplamakla uğraşacağı için patinaj yaşanmayacaktır. Bu durum yaşandığında ayağınızı gazdan çekip aracın hafif kaymasına veya kendi halinde ilerlemesine izin vermeniz gerekiyor. Zemine tutunduğunu hissettiğinizde yavaşça gaza basabilirsiniz.