Araba Satarken Dolandırıldım, Ne Yapmalıyım?

img

Araba satın işlemi, alıcı ve satıcıların ortak rızası sonucunda, noter onayında gerçekleştirilen bir işlemdir.

Bu işlemi yaparken dolandırılma olayları yaşamamak için bazı önlemler alınmalıdır. Önlem almanın dışında bilinmesi gerekir ki, önlem sanılan veya hukuki sayılan yöntemler hukuken kesin hükümsüz olabilir, yani hüküm ve sonuç doğurmayan bir işlem olabilir. Alınan tüm tedbirlere rağmen bir dolandırıcılık durumu varsa da hukuk yollarına başvurulması gerekir.

Dolandırılmadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Araba satarken dolandırıldım, ne yapmalıyım diye düşünmek zorunda kalmadan önce bilgi sahibi olunması gereken konular vardır. Bir zarardan hiç etkilenmemek veya en az şekilde etkilenmek için önlem alınması gerekir. 

Araba satarken de dolandırılmamak için ilk önce bilinmelidir ki, noter huzurunda olmayan hiçbir belge, tarafların ortak rızasını ve imzasını içerse dahi, geçerli olmayacak; kanunen kesin hükümsüz olarak ifade edilir. Bu doğrultuda, araba satacak olan bireylere noter eşliğinde yapılmayan her sözleşmeden uzak durmaları ve bu sözleşmelere inanmamaları gerektiği belirtilmektedir. 

Ayrıca bazı dolandırıcılık durumlarında, arabayı satın almak isteyen dolandırıcılar borcu ödeyeceklerine dair belge hazırlarlar ve satıcı ile beraber bu belgeyi imzalarlar. Araba satıcısı bu belgeye güvenerek noter huzurunda arabayı verirse, bu durumda da dolandırılmış olma ihtimali bulunur. Araba satıcısının, borcun ödenmesi şartına dayanan taahhüt işlemlerini de noter eşliğinde yaparak onaylatması, resmiyet kazandırması lazımdır.

Araba Satarken Yaşanan Hangi Sorunlar Dolandırılmadır? 

Araba satarken dolandırıldım, ne yapmalıyım denilebilmesi için ortada gerçek anlamda bir dolandırıcılık olması gerekir. Örnek vererek açıklayacak olursak, araba satıcısına gelen bir müşteri, arabanın boyasını beğenmediğini ve satıcının arabayı boyattığı takdirde satın alacağını beyan eder. Satıcı güven duyarak arabayı boyatır ancak müşteri vazgeçtiğini söyler. Burada önemli olan nokta, müşterinin vazgeçme nedenidir. Satıcı sebebi dinlemeden mahkemeye verir, müşteri ise iyi niyetli olduğunu ve elinde olmayan sebeplerle işlemin iptal edildiğini kanıtlarsa zararın tazmininden sorumlu değildir. Tam tersi durumda, yani satıcının kötü niyeti kanıtlaması durumunda da hakimin takdir yetkisine göre belirlenen miktardaki zarar tazmin edilir.

Dolandırıldıktan Sonra Ne Yapılır?

Araba satarken dolandırıldım, ne yapmalıyım diyen bireyin ilk olarak savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekir. Bilindiği üzere dolandırma gibi hak ihlali durumlarında yapılması gereken şey hakkın hukuk yollarıyla aranmasıdır. Savcılık gerekli gördüğü takdirde dosya açılır ve dava süreci başlatılır. Burada hakimin bakacağı önemli nokta ise, dolandıran tarafın kötü niyetli olup olmadığıdır. Kanun önünde, kötü niyeti kanıtlanmayan her birey iyi niyetli olarak kabul edilir. Burada kötü niyetin kanıtlanması sorumluluğu dolandırılan taraftadır. Gerekli şahitler, kayıtlı telefon görüşmeleri, hazırlatılan belgeler delil olarak sunulabilir. Bu işlemlerden sonra sonuç yine hakimin takdir yetkisine bırakılır. Hakim dolandırılma miktarının tamamını veya uygun gördüğü orandaki miktarının tazminini talep edebilir.