Arabaya Yanlış Yakıt Doldurmanın Çıkaracağı Sorunlar ve Çözümleri

img

Yakıt alımı düzenli olarak yapılan bir aktivitedir. Kimileri günlük olarak yakıt alırken kimileri de ayda ya da hafta da bir yakıt alır. Hayatımızda mutlaka duyduğumuz konulardan birisi de yanlış yakıt alımıdır. Kimilerinin bu durum başına gelirken kimileri de bu durumu yakın çevresinden duymuştur.

Ancak ne olursa olsun bu gibi nadir yaşanan bir olay başınıza gelmeden ne yapanız gerektiği konusunda gerekli bilgiye sahip olamayabiliyorsunuz. Biz bu yazımızda yanlış yakıt alımı durumu esnasında yaşanan durumları, yanlış yakıtın nelere sebep olabileceği ve sorumluluğun kimde olacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yanlış Yakıt Nedir?

Yanlış yakıt dediğimizde aklınıza farklı bir durum gelmemesi için kısaca bir açıklama yaparak konumuza başlayalım. Motorlu araçlar yani içten yanmalı motorlar iki tip yakıta göre üretilmektedir. Birisi dizel diğeri benzindir. Yanlış yakıt dediğimizde, benzinli araca dizel, dizel aracın deposuna da benzin koyulmasını anlatmak istiyoruz.

LPG ve elektrikli araçlarda bu durumun yaşanması neredeyse imkansız olduğu için onları bu kategoriye dahil etmiyoruz. Bu işlem genelde bilinçli bir şekilde yapılmadığı için fark edilmesi çok önemlidir. Eğer fark edilmeden araç çalıştırılır ve hareket edilirse ciddi bir sorun ile yüzleşme zorunda kalabilirsiniz.

Dizel Arabaya Benzin Koymak

Dizel bir motora sahip olan araca benzin koyulması çok az rastlanan sorunlardan birisi olsa da mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle enjeksiyona sahip araçlarda ciddi motor sorunlarına neden olabilmektedir. Dizel yakıtlı araçların yakıt yakma prensibi püskürtme özelliğine göre oluşmaktadır. Dizel yakıt daha fazla yağlı olduğu için buna uygundur, ancak benzinde yağ oranı daha düşük olduğu için bu durumun yaşanması motora ciddi anlamda zarar verecektir. Bozulacak başlıca parçalar arasında krank mili, contada sızıntı olabilir, enjektörler bozulabilir, yakıt borusuna ve tanka zarar verebilir. Tüm bu parçaların maliyeti markaya göre farklılık göstermekle birlikte 10 bin TL ile 25 bin TL’lik bir masrafa neden olabilir.

Dizel Motora Benzin Koymanın Çözümü

Dizel motora sahip aracınıza bilerek yada bilmeyerek benzin koyulduğunu fark ettiniz. İlk yapmanız gereken kesinlikle aracı çalıştırmamak olacaktır. Çalıştırmak çok büyük sorunları tetikleyecektir. Bunun ardından yapılması gereken depoda ki benzinin çekilmesini sağlamalısınız. Bu farklı şekillerde yapılmaktadır. Havalı bir pompa ile ya da bir içten çekici ile bu işlem ustalar tarafından yapılmaktadır. Bunu yapması için benzin istasyonları hemen ustayı davet etmektedir. Ardından deponun temizlendiğinden emin olunmalı ve doğru yakıt ile doldurulmalıdır. Gene çalıştırmadan önce bu yakıt üfleme yöntemiyle enjektörlere gönderilmelidir. Yakıtın doğru emin olduğundan emin olduktan sonra yolunuza devam edebilirsiniz.

Benzinli Araca Dizel Koymak

Diğer konuda olduğu gibi bu konuda bilerek yapılmayan bir aktivitedir. Bu durum sıklıkla yaşanan bu durum olduğu için benzin istasyonları bu konuda gerekli tecrübeye sahip olacaktır. Dizel yakıt yapısı itibariyle yoğun olduğu için daha hafif olan benzine göre üretilen motora ciddi bir zarar verebilir. Bu durumu yaşadığınızda yapmanız gerekenler ise şu şekildedir.

Benzinli Araca Dizel Yakıt Koymanın Çözümü

Eğer yakıtın yanlış olduğu araç çalışmadan fark edildiyse yapılması gereken işlemler diğer konuda olduğu gibidir. Ancak fark edilmeden araç çalıştırılmışsa bu motorda ki bazı parçaların değiştirilmesine neden olacaktır. Daha uzun bir süre kullanmadıysanız bu durum geçerli olacaktır.

Eğer yanlış yakıtla uzun bir süre yol giderseniz karşılaşacağınız sorunun ciddiyet seviyesinde artış yaşanacaktır. Hatta bu sorun nedeniyle motorun tamamen değiştirilmesi gerekebilir.

Yanlış Yakıt Koyulmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yanlış yakıt konusu dikkat edilmesi halinde yaşanabilecek değildir. Günümüzde benzin istasyonlarına sahip firmalar araçlarının plakalarını kayıt altına alarak hangi tür yakıt tükettiğini kayıt altına almaktadır. Bu durumda istense dahi araca yanlış yakıt koymak mümkün olmamaktadır. Çünkü yakıt pompası yakıtı vermemektedir.

Sizin yapmanız gereken pompanın başında bekleyerek aracınıza doğru yakıtın koyulduğundan emin olmaktır. Yakıt türünü ve miktarını belirttikten sonra, pompanın doğru alındığından emin olduktan sonra diğer işlerinize bakmanız gerekmektedir. Pompa uçlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Mazot pompasının ucu daha kalın olurken, benzinli pompanın ucu daha dar olmaktadır. 

Bu olumsuz durum yaşanırsa sorumlusu genelde pompacı yani benzin istasyonu kabul edilmektedir. Usta ücretini, boşa giden yakıtı size telafi etmekle yükümlüdürler. Daha ciddi sorunlar yaşanması halinde bu durumları dahi karşılamakla yükümlü olduklarını belirtmemiz gerekiyor.

Tüketici Kanunu ile bu durum düzenleme altına alınmıştır. İsterseniz kasko yaptırırken “akaryakıt dolum teminatı” yaptırma şansına sahipsiniz. Bu sayede yaşanabilecek bu olumsuz duruma karşı kendinizi tamamen güvence altına almış olabilirsiniz.