Yağmurda Araba Kullanma Teknikleri

img

Sürücülerin en zorlandığı hava koşulu yağmurlu yollarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle yağmurun ilk başladığı anlarda araba kullanmak büyük bir deneyim gerektirmektedir.

Çünkü yağmurun ilk yere düştüğü anlarda yollarda bulunan toz ve toprak çamurlaşarak aşırı kaygan bir zemin oluşturmaktadır. Trafikte yağışlı havalarda yaşanan kazaların yağışın ilk zamanlarında olmasının sebebi de bu çamurlaşma olayından meydana gelmektedir. Bununla birlikte kullanılan lastiklerin de yağışlı havalarda yaşanan kazalarda büyük bir etkisi vardır.

Yağmurlu Havalarda Araç Nasıl Kullanılmalı?

Sürücüler yağmurlu havalarda birkaç basit teknikle sorunsuz bir şekilde seyahat edebilir. 

Yağmurlu havalarda güvenli bir araba sürüşü için;

  • Düşük hızlarda seyretmek
  • Takip mesafesini artırmak
  • Hıza göre şerit belirlemek
  • Sileceklerin düzgün çalışması
  • Lastiklerin uygunluğu (Lastik dişleri, mevsime uygunluğu gibi)
  • Ani frene basma veya hızlanma yapmamak

Yağmurlu havalarda ileri sürüş tekniğine sahip olmasa da her sürücünün yapabileceği güvenli sürüş teknikleridir. Yağmurlu havalarda sürüş deneyimi az olanların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmaması olası kazaların yaşanmasını engelleyecektir.

Yağmurlu Havalarda Lastiklerin Önemi

Lastikler güvenli bir seyahat yapmak için önemli olsa da yağışlı havalarda bu önem daha belirgin hale gelmektedir. Yağmurlu havalarda araçların durma mesafeleri uzamaktadır. Buna birde lastiklerin gereken özelliklere sahip olmaması eklenince kazalar kaçınılmaz hale gelmektedir. 

Deneyimli bir sürücü dahi olsa yağışlı havalarda yol tutuşunu kaybetmiş bir lastiğe sahip arabayı kullanmak kazaya davetiye çıkartmaktır. Kabak diye tabir edilen lastiklerle düşük hızlarda dahi olsa yağışlı havalarda durmak için çok uzun bir mesafe gerekir. Sürücü böyle bir lastikle frene bastığı andan itibaren birçok tehlikeyle baş başa kalacaktır. 

En iyi ihtimalle uzun bir mesafede durabilir, önünde bulunan araçlara çarparak durabilir, kayarak yoldan çıkabilir veya kayma sonucu devrilebilir. Bu yüzden normal koşullarda bile kullanıma uygun olmayan lastiklerle yağışlı havalarda trafiğe çıkmamak gerekir.

Yağışlı Havalarda Araba Sürmek Tehlikeli Mi?

Yağışlı havalarda araba sürmek belirli kural ve tekniklere uygun olarak yapılır ise tehlikeli değildir. Çünkü yağmur yağması en fazla karşılaşılan hava olaylarıdır. 

Bazı durumlarda seyir halindeyken yağmura yakalanabiliyoruz. Bazen de zorunlu olarak yağışlı havalarda araba kullanıyoruz. Böyle durumlarda araba kullanırken öncelikle sakin olmak önemlidir. Panik yapmadan aracın hızını düşürerek ve uygun şeritlere geçerek yola devam edilmelidir. 

Önümüzde giden araçlarla olan takip mesafesini normalden biraz daha uzun tutmak daha güvenli olacaktır. Arabanın duruş ve kalkışında ani tepkilerden kaçınmak önemlidir. Ani fren yapmak veya hızlı bir kalkış kaymanıza ve panik yapmanıza sebep olacaktır. Yağışlı havalarda araba kullanırken araç cam ve aynalarının temiz ve buğusuz olmasını sağlayın. 

Sizin için belirlenen şeritlerden ayrılmadan düşük hızlarla devam edin. Mümkün olduğunca şerit değiştirmekten ve sol şeritte uzun süre kalmaktan kaçınarak yağışlı havalarda güvenli bir sürüş yapabilirsiniz.