Turbonun Araçlara Faydası

img

Dünya genelinde emisyon git gide sıkı yönetilmeye başlanmıştır. Bu yüzden otomobil üreticileri sürüş keyfi veren araçlar yerine çevreye duyarlı ve çevre kirliliğine neden olmayan araçlar üretmektedir.

Otomobil üreticileri ortak çalışmalar yaparak küçük hacimli motorlar ve daha az emisyon hacmine sahip olan yakıtın havaya karışmasını önleyecek tedbirler almaya çalışmaktadır. 

Yapış oldukları motordan güç kaybetmemek için de turbo sistemi ile araç güçlendirilmeye çalışılır. Turbo sayesinde araç daha güvenli, daha ekonomik, daha çevreci ve daha keyifli otomobil sürüşü ve otomobiller üretilebilmektedir. Turbonun sağladığı en büyük fayda havaya fazla emisyon karıştırmadan turbo yardımı ile temiz şekilde araçların hızlandırılması ve güçlendirilmesi işlemidir.

Turbo Nedir ve Nasıl Çalışmaktadır?

Turbo, Türkçe karşılık olarak aşırı besleme demektir. Turbo, bir sıcak hava pompasıdır. Turbonun amacı ise motorun doğal halinde yapamadığı dışarıdan gelen temiz havayı içine alarak sağladığı yüksek basınç sayesinde aracın hızlı gitmesini sağlamaktır. Daha fazla hava sayesinde motor güçlendirilmiş olur. 

Bu sayede aynı güce sahip ve turbo bulunmayan araçların salmış olduğu pis havanın tam aksine motorun aşırı güçlenmesine rağmen çevre kirliliğini önleyici etki doğurmaktadır. Turbo bulunan araçlarda yakıt tüketimi azalır motorun gücünü yakıt üzerinden değil önemli kısmını turbo üzerinden karşılar. Bu yönüyle de hem doğaya gaz salınımını az gerçekleştirir hem de çevrenin kirlenmesine neden olmaz.

Turbonun Çalışma Sistemi Nasıldır?

Turbonun çalışma sistemi, silindirler içinde bulunan gazlarının yanma sonucu dışarıya atılması ve bunun sonucunda çıkan yüksek basınç turbonun çalışmasını sağlar.

Yanan hava yakıt karışımı silindirlerden çok sıcak halde geçer, ısı ne kadar yoğun olursa araç performansı o kadar çok artmaktadır. Basınçlı şekilde çıkan sıcak gaz egzoz tribününe çarparak onun dönmesini sağlar ve atmosfere atılır. Bu dönme sonucu mil üzerinde bulunan silindirin de dönmesine neden olur. Dönme yüksek hızlı fakat düşük basınçlı havanın emilmesini sağlar. 

Oluşan bu basınç yükseltme işlemi tribünün de içinde bulunduğu salyangoz şeklindeki tüneller yardımı ile gerçekleşir. Emilmiş olan hava soğutulmak amacı ile soğutucuya gönderilir. Daha sonra ise silindirlerin içerisine daha düşük ısı ve daha hızlı şekilde giriş yaparlar. Bu olay sonunda daha araçtan daha fazla verim alımı gerçekleşmektedir. Bu adımlar sırası ile şöyledir.

Turbo çalışma sistemi:

  • Havanın emilmesinin sonucun açığa çıkan basınçlı hava
  • Açığa çıkan yüksek basınçlı havanın soğutulması işlemi
  • Soğutma işlemi gerçekleşmiş olan havanın tekrar silindirlere gitmesi
  • Yakıt ve ortaya çıkan havanın karışımı ile yanma sonucu açığa çıkan enerjinin silindirden çıkması
  • Egzozda oluşan gazın tekrar türbine girişi
  • Egzoz gazının tribüne gitmesi sonucu, gitmiş olduğu türbini döndürmesi ve sistemden çıkarak gitmesi

Bu yolları izleyerek aracın motorunda bulunan turbo aracın hızlanmasını sağlamaktadır. Temiz ve hızlı bir enerji için turbo gereklidir. Aracın performansında gözle görülür bir artış sağlamaktadır.