Motor Yağ Eksilmesinin Nedenleri Nelerdir?

img

Günümüz koşullarında birçok insan kendi özel aracına sahip. Yeni teknolojiye sahip ve tamamen mekanik olmaktan çıkan birçok araç ise motorlarında yağ israfını en aza indirgeyen sistemler ile çalışıyor.

Motorun çalışma prensibi nedeni ile yağa ihtiyaç duyması sebebi ile her hafta düzenli olarak yağ ve su kontrolüne ihtiyacı olduğu ise aşikar. 

Her ne kadar yeterli teknolojiye sahip olsa ve göstergeleri ile sahiplerini ikaz etseler bile araçların hala manuel kontrole ihtiyacı olduğu önemli bir gerçek. Bir aracın motorunda yağ eksilmesi, motor aşınmasından aracın motorunun yatak sarmasına kadar birçok problemin oluşmasına sebep olabiliyor. 

Bu ve benzeri bir durumla karşı karşıya kalmamak adına düzenli olarak yağ ve su kontrolü sağlamalı ve kendi önleminizi almalısınız. Peki, bu kontroller sırasında aracın yağ eksilttiğini fark ederseniz ne olacak? 

İşte bu durumda derhal bir motor ustası bulmanız ve problemin giderilmesini sağlatmanız gerekli. Aksi durumda binlerce liralık bir masraf ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Şimdi gelin, motorun yağ eksiltmesine dair nedenleri inceleyelim.

Aracın Yağ Eksiltmesini/Yakmasını Anlamanın Yolları

Bir aracın yağ eksiltip eksiltmediğini anlamanın çeşitli yolları vardır. Bir rutin haline getirdiğiniz ve motor yağ kapağını kaldırarak gözlemlediğiniz noktada, yağ eksilmesi olup olmadığını gözlerinizle görebilirsiniz. Yine motor üzerinde yer alan yağ çubuğunu çekerek, araç motoru içerisinde bulunan yağ miktarını görebilirsiniz. Bu noktada azalma olması, yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu gösterir.

Aracınızın yağ yakıp yakmadığını anlamak istiyorsanız, bu durumda çalışır durumdaki aracınızın motor kapağını açmanız gerekebilir. Eğer aracınız yağ yakıyorsa, üstten görülen yağ kapağı bölümünden hava gelmesi, egzozdan mavi duman çıkması gibi durumlarla karşılaşırsınız. Aracınızda yağ yakma problemi mevcutsa, bu durumda motorda piston ve segmanların aşınmış olması durumu mevcuttur. 

Piston ve segmanların aşınması yalnızca yağ yakmaya sebep olmakla kalmayıp, aynı zamanda araçta üfleme olduğu anlamına da gelir. Derhal bu problemin giderilmesi gerektiği gibi giderilmemesi durumunda motor içerisinde yeni problemler de ortaya çıkaracağından, faturası ağır olabilir. 

Diğer yağ yakan ve yağ eksilten faktörler ise şunlardır;

  • Yağ karterinin delinmesi
  • Üst kapak contasının ömrünü doldurması
  • Yağ keçesinin sızdırması

Tüm bu faktörlerin yalnız başlarına ya da bir arada yaşanması, motorun yağ eksiltmesi ya da yakmasına sebep olacaktır.

Yağ Karterinin Delinmesi

Yol ve kasislerden geçişlerde ya da aracın hareket hali esnasında alttan yabancı cisim çarpması sonucu, birçok insan durumun farkına varmasa dahi yağ karteri delinebilmektedir. Hafif metal alaşımdan üretilen yağ karteri, bu tür durumlar karşısında ezilebilmekte, delinebilmekte ya da yırtılabilmektedir. Böyle bir durumun oluşması durumunda ise motor ile karter arasında devir daim yapan yağ, eksilebilir.

Üst Kapak Contasının Ömrünü Doldurması

Motor bloğunu iki parçaya ayıran, üst kapak ve ana blok arasında kusursuz bir yapışma görevi gören üst kapak contası, motor içerisinde dolaşan yağı sızdırmamak ve yeri geldiğinde motor bloğunu açabilmek için iki eşit parçaya ayırmakla görevlidir. Bu contanın sorunlu olması, aşınması ve ömrünün dolması motorda yağ eksilmesine neden olur.

Yağ Keçesinin Sızdırması

Yağ keçesi, motor içerisinde yer alan krank milinin dışarı uzanan kısmını kapatmak ve buradan yağ sızmasını engellemek adına kullanılır. Herhangi bir problem nedeni ile aşınması ya da sızdırması durumunda, motor bloğundan yağ sızacağı için yağ eksiltme problemine sebep olur.