Kar Lastiğinin Araçlar İçin Önemi Nedir?

img

Kış aylarının devam ettiği bu günlerde havalar süratle soğumayı sürdürürken araçların mevcut kış mevsimine hazırlanması gerekmektedir.

Emniyetli sürüş ve kaza rizikosunun en aza indirgenmesi açısından dikkat edilmesi gereken en mühim noktalardan bir tanesi de mevcut lastikleri, kış lastikleri ile değiştirmektir. 

Kış aylarının kaçınılmaz özelliklerinden sadece bir tanesi olan yoğun yağış, kar ve buzlanma araçların kullanım konforunu düşürmektedir. Sürücülerin kış döneminde alması gereken en mühim önlemlerden birisi de yaz lastiğinden kış lastiğine geçiş yapmalarıdır.

Kış Lastiklerinin Standart Lastiklere Oranla Avantajları Nelerdir?

Kış aylarına uygun olan lastikler;

Bu lastikler hususi yapısı itibariyle kış koşullarında mevcut yumuşaklığını ve tutunma özelliğini muhafaza eder.

Özel yapısı sebebiyle kar kaplı zeminde bile ekstra çekiş eforu sağlanır.

İçerdiği düşük olmayan silika seviyesi sayesinde ıslak zemin üzerinde yol tutuşu fazla olur.

Kış lastikleri, hava ısısı 7 santigrat derecenin altına indiği anlarda nemli, karlı, çamur kaplı ve kuru olan zeminlerde yaz lastiklerine nazaran daha fazla emniyetli bir sürüş imkânı sağlar.

Özel sırt deseni nedeniyle nemli zeminlerde standart lastiğe göre %10, karlı zeminde %20 çok daha kısa fren uzaklığı sağlar.

Başarılı bir kış lastiği, yaz lastiğinin sürat başarımını aratmaz niteliktedir. Kış lastikleri düşünüldüğü kadar pahalı da olmamaktadır. Normal lastikler kış aylarında çok daha basit ve fazlaca yıpranmaktadır. Bu nedenle mevsim baz alınarak yapılmakta olan lastik değişimi araç sahipleri açısından maksimum seviyede ekonomik olmaktadır. Seçilen bir kış lastiği takımı minimum 4 koca kış süresince kullanılabilmektedir.

Kış Lastiği Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kış ve yaz lastiklerinin tutunma başarımları birbirlerinden ayrı olduğundan, dört lastiği aynı anda değiştirmek gerekmektedir. Sadece 2 lastiğin kış lastikleri ile değişimini yapmak yeterli olmayacaktır. Dört lastiğin de birbirinden farklı olmayan model ve marka olması durumunda en yüksek performans sağlanmaktadır. Lastik satın alma işleminde üretim tarihinin fazla eski olmaması konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Değiştirilmiş Olan Lastikleri Muhafaza Ederken

Şayet jantları ile beraber muhafaza edilecekler ise üst üste olacak şekilde yatık bir pozisyonda depolanmaları mümkün olabilir. Eğer ki jantsız bir biçimde depolanacaklarsa dik pozisyonda olacak şekilde ve yan yana durarak yerleştirilmeleri uygun olmaktadır. Ayriyeten depolanacak olan lastiklerin mümkün mertebe ışık görmeyen, kuru ve ılıman bir mekânda, yere temas etmeyecek şekilde saklanılması gerekmektedir. 

Bununla birlikte artık pek çok lastik bayisi mevcut müşterilerine lastiklerini muhafaza etme hizmetini de sunmuş bulunmaktadır. Yaz dönemi zamanlarında kış lastikleri gerekli olan bütün koşulların sağlanması suretiyle depolanmakta olup, kış mevsimine uygun lastiklere geçiş dönemi geldiği zaman da monte etme ve sökme işleminin tamamlanmasının akabinde aynı koşullarda bu kez kış lastikleri saklanmaktadır.