Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilir?

img

Araçlar bazı durumlarda hararet yapabilmektedir. Bir aracın hararet yapmasında en sık görülen olay arabanın suyunun eksilmesi veya bitmesidir. Çeşitli sebeplerle aracınız hararet yaparsa yapılacak ilk müdahale aracın uygun bir yere çekilmesidir.

Hararet yapan bir araca yapılan en büyük ve tehlikeli müdahale radyatör kapağını açmaya çalışmaktır. Bu hatanın yapılması yüksek basınç altında kaynayan suyun patlamasına yol açacaktır. 

Hararet yapan araca aşağıda belirtilen müdahaleler yapılabilir;

  • Aracı uygun yere çekin
  • Aracınızı kesinlikle stop etmeyin
  • Arabanın kapılarını açın ve kaloriferleri en yüksek ayarda çalıştırın
  • Motora su sıçratmadan radyatör panellerine çeşme suyu serpin

Hararet göstergesini takip edin ve 90 derecenin altına (kırmızı bölgenin altına) inmeye başladığında radyatöre biraz daha su atılarak soğutmaya devam edilir. Hararet göstergesi yeşil bölgeye geldiğinde radyatör veya su haznesi açılarak su takviyesi yapılır.

Araba Neden Hararet Yapar?

Araçların hararet yapmasında en sık görülen olay radyatör suyunun kontrol edilmemesidir. Bunun dışında aracın yüksek gaz seviyesiyle kullanılması yani motoru sıkıştırmak hararete sebep olmaktadır. Arca gereğinden fazla yük almak hararet yaptırabilir. Motor yağının eksilmesi, fazla dur / kalk yapmak ve motor devir daim pompasında meydana gelen arızalar hararete sebep olmaktadır. 

Arabanın uzun süre düşük viteste ve yüksek gazla kullanılması hararete sebep olmaktadır. Arabanızla başka bir aracı çekmeniz durumunda hararet yükselme olasılığı büyüktür. Aracınızın motoru çok yüksek ısılara çıkarak hararet yapması durumunda en kötü senaryo conta yakmasıdır.

Arabanın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Arabanızın hararet göstergesi doğru çalışıyor ise arabanızın hararet yaptığını anlamanın en kolay ve hızlı yolu göstergeyi takip etmektir. Bunun dışında arabanın sesinin değişmesi, kaput altından buhar çıkması, arabanın içerisine yanığa benzer bir koku gelmesi arabanızın hararet yaptığını anlamanıza yarayacak belirtilerdir. 

Hararet yapan arabada motor sesinin değişmesi yanında gaza basıldığında tepki azalacaktır. Aracınızı kısa süre çalıştırmanıza rağmen radyatör kapağını açtığınızda su fışkırması oluyor ise aracınızda hararet sorunu ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Arabanın çok kısa sürede ısınması hararet yapmasına yol açacak sorunların olduğunu göstermektedir.

Arabanın Hararet Yapması Nasıl Önlenir?

Aracınızda hararet olmasını büyük ölçüde engellemeniz mümkündür. Bunun için yapılması gereken öncelikli işlem arabanıza binmeden önce kaputu açarak arabanın yağ ve su kontrollerine yapmaktır. Aracınızın periyodik bakımlarını düzenli yaptırmak hararet riskini önemli ölçüde azaltacaktır. 

Hararet özellikle sıcak havalarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sıcak havalarda araba kullanırken aracınızı zorlamaktan, aşırı yük taşımaktan kaçınarak hararet riskini azaltabilirsiniz. Arabanızla seyahat yaparken belirli aralıklara mola vererek arabanızın dinlenmesini ve soğumasını sağlayarak hararet yapmasını engelleyebilirsiniz. 

Araç kullanırken özellikle rampa çıkışlarında daha yumuşak bir sürüş yaparak motorun ısınmasını ve dolayısıyla hararetin ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.