Fren Disk ve Balata Temizliğinin Önemi

img

Aracın süratini düşürmek ya da temelli durdurmak maksadıyla kullanılmakta olan ekipmana fren sistemi denilmektedir. Yüzlerce sayıda modülden oluşan bir aracın en mühim kısmı da bu fren sistemi olarak kabul edilmektedir.

Genel kültür bakımından da bilindiği üzere ABS, ASR, ESP ve benzeri olmak üzere pek çok türü bulunmaktadır. Bu sistem fazla sıklıkta bir bakım istemiyor olmasına karşın düzenli olacak biçimde kontrolünün sağlanması lazım gelmektedir. Fren sisteminin bakımı hususunda balata değişimi, fren hidroliği ve disklerin kontrolünün yapılması en mühim ve dikkat gerektiren aşamalardır.

Fren Hidroliği Bakımı Nasıl Yapılır?

Fren hidroliğinin açık olmayan sitemde yer alıyor olması bu parçanın değişime gereksinim duymadığı anlamına karşılık gelmemektedir. Güçlü bir fren için lazım olan yağ sürekli olarak bir ısınıp bir soğuduğu için akışkanlık hususiyetini kaybedebilir ve bu da fren başarımına olumlu olmayan etkiler kazandırır. Şayet frenler gücünü kaybederse sistemin başka parçalarına çok daha fazla oranda baskı uygulanmış olur ve bunun sonucunda da sistem arızalanır. Bu sebeple yağın değişiminin vaktinde yapılmaması gibi bir durumda silindirler ve contalar aşınma yapar, en nihayetinde de fren hidroliği yavaş yavaş azalmaya başlar.

Disk ve Balata Bakımı Nasıl Yapılır?

Araçlarda söz konusu olan sistemde kusursuz çalışması gerekli kabul edilen parçalardan yalnızca birisi sayılan disk belirli aralıklarla düzenli bir biçimde değiştirilmelidir. Disklerin eğrilmemesi ve kısa ömürlü olmaması adına aracın diskleri henüz ısısını kaybetmemişken kesin ve kati olarak suyla herhangi bir temasta bulundurulmamalıdır. 

Zira hasara uğramış ya da eğrilmiş olan diskler mevcut fren performansını hiç de olumlu olmayan şekiller de etkilerken direksiyon kontrolünde de sarsılmaya ve titreşime sebebiyet verebilmektedir. Şayet fren yapıldığı zaman direksiyon bölümünde bir titreme problemi ile karşılaşılıyorsa diskler hemen bir onarımdan geçirilmelidir. 

Bunun akabinde diskle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için balatalarınız da eski olmasa bile değiştirilmelidir.

Frene basıldığı an aracınızdan bir çeşit ses geliyor ise ve bu sesle devamlı olarak karşılaşıyor iseniz bunun nedeni disklerinizden ya da balatalarınızdan herhangi birinin veya belki de ikisinin de orijinal ürün olmadığının göstergesidir.

Genellikle toz ya da kum tanecikleri balataya nüfuz ettiği zaman bu tarz bir ses çıkarır fakat balata değiştirildikten hemen sonra bu ses sorunu çoğunlukla ortadan kalmaktadır.

Parçaların değişiminin akabinde de ses gelmeye ediyorsa ve sorun ortadan kalkmadıysa az önce sözünü ettiğimiz gibi rahatlıkla bu parçalar orijinal değildir diyebiliriz.

Balata ve disk gibi parçaların birbirleriyle hatasız bir biçimde uyum içinde yani bir anlamda orijinal olması gerekmektedir.

Bunun tam tersi durumlarda aralarına işleyen toz ve kum benzeri tanecikler fren sisteminin çalışmasına büyük zararlar vermektedir.