Araç İlk Çalışmada Stop Ediyorsa Nedeni Ne Olabilir?

img

Bir aracın ilk çalışmada stop etmesi, aracın ateşleme, filtre veya yakıt sisteminde problem olabileceğini işaret ediyor.

Genel çerçevede bakıldığında bu probleme birçok faktörün eşlik etmesi ya da sebep olması ise muhtemel. Bir otomobilin ortalama olarak 30 bin adet farklı parçadan üretildiği göz önüne alındığında, aracın sağlıklı çalışmamasına sebep olacak birçok nedenin olması da normal karşılanabilir.

Stop Eden Araç Nasıl İncelenir?

Bir araç, sabahları ve özellikle de soğuk havada ilk çalışmada stop edebileceği gibi gayet uygun şartlarda da stop edebilir. Aracın stop etmesine sebep olacak onlarca şey sıralayabiliriz. Elbette bu problemleri bir anda çözebileceğiniz gibi peşin sıra birçok faktörü de gözden geçirmek zorunda kalabilirsiniz. İşin ustaları, sıklıkla karşılaşılan bu problem karşısında nereye ve nasıl bakması gerektiğini iyi bilirler. Stop eden araçta incelenmesi gereken birçok nokta mevcut. 

Bu noktalar;

Ateşleme Sistemi

Filtre Aksamı

Yakıt Sistemi

Yakıt Boruları

Ve benzeri bölgelerden oluşurlar. Tek tek her detaya göz gezdiren araç ustaları, gerekli gördükleri halde ilgili noktada yeni yedek parça tedariki ile değişim sağlayarak teşhis koyduğu yerlere deyimi yerinde ise tedavi uygulayabilirler.

Stop Eden Araçta İlk Olarak Nereye Bakılır?

Daha önce böyle bir problem ile karşılaşmayıp, yakın zamanda bakım da yaptırmadıysanız önce sorunun kaynağının tespiti için yakıt değişimi sağlamanızda fayda var. Son zamanlarda yakıtınızı farklı bir lokasyondan aldıysanız, yakıt kalitesi bu problem için bir sebep olabilir. 

Araçta ilk bakılacak nokta olarak bir dış etken olan yakıtı değiştirmenize rağmen sonuç alamadıysanız, bu durumda aracın benzin pompasında kusur aranabilir. Benzin pompası, marşı çevirdikten sonra harekete geçen motora yakıt ileten özel bir parçadır ve yakıt deposunun içerisinde vazife görür. Yakıt deposundaki yakıtı özel elektrikli mekanizması ile borular aracılığı ile motora ileten bu pompa, vazifesini yerine getirememesi durumunda aracın stop etmesine sebep olabilir. 

Keza pompanın ilettiği yakıtı ileten yakıt boruları da aşınma, delinme, yırtılma gibi durumlarda yakıtı iletemeyeceği için motorda güç kaybına sebep olarak ilk çalışma sonrası stop etme problemi yaşatabilirler. Sırası ile yakıt, yakıt pompası, borular gibi aksamlar incelenmesine rağmen sorun giderilemediyse, bu durumda ateşleme sisteminde yer alan buji, buji kabloları, enjektörler gözden geçirilmeli ve son olarak da hava filtresi değişimi gerçekleştirilebilir. Bu noktada hava filtresi en uygun fiyatlı çözüm iken, benzin pompası ve enjektörler ise en pahalı çözümler arasına girecektir.

İlk Çalışmadan Sonra Stop Etmiyorsa Ne Yapmalı?

Eğer aracınız ilk çalışmadan sonra stop etmiyorsa, büyük ihtimalle ateşleme sistemi veya rölanti regülatöründe sorun yaşıyorsunuzdur. Bu noktada teşhis ve bakım çözümünü, bir motor ustasında arayabilirsiniz.

Stop Etme Problemi Pahalı Mıdır?

Araçta ilk çalışmada stop etme problemleri yakıt, hava filtresi gibi sebeplerden kaynaklanabileceği gibi LPG sistemi, enjektör, benzin pompası, buji, buji kabloları, yakıt boruları, rölanti regülatörü ve daha birçok parçadan kaynaklanabilir. Sorunu gidermek adına iyi bir araç ustasına gitmeniz ve doğru teşhis son derece önemli. İyi bir motor ustası ile bu problemin giderilmesi oldukça ucuz bir şekilde sağlanabileceği gibi pahalı bir parça değişimine bağlı olarak cep de yakabilir.