Araç İçi Temizleme Nasıl Yapılmalıdır?

img

Sahibi olduğumuz araçlarımızın içerisini evimiz gibi temiz tutmaya özen göstermeliyiz. Kısa süreli ya da uzun süreli kullanımlarımızda, araç içerisinde bulunduğumuz süre boyunca araç içerisindeki havayı soluyacağız. Sağlık açısından araç içinin temiz olması önemlidir.

Ayrıca araç içi temiz olduğunda, araç içi donanımlar ve döşemeler daha temiz kalacak, ürünlerin kullanım ömrü uzayacaktır. Araç içi temizleme işlemlerinde, aracın koltukları, zemini, ön aksesuar bölümleri, tavan ve döşemeleri ayrı ayrı temizlenir.

Araba Temizleme

Araba yıkama işlemlerinde, iç ve dış yıkama işlemleri ayrı ayrı yapılır. Araba dışı su ve köpük kullanılarak yardım yapılırken, araç içi elektrik süpürgesi ve nemli bez ile yapılmaktadır. 

Araç içi temizleme işlemleri bölümleri şunlardır;

Araç koltuklarının temizlenmesi,

Araç içi plastik bölümlerin temizlenmesi,

Araç paspaslarının temizlenmesi,

Tüm deri yüzeylerin temizlenmesi,

Tüm temizlik işlemleri, ürün yapılarının özelliklerine farklı uygulamalar ile yapılır.

Deri Yüzeylerin Temizlenmesi

Araç içi temizleme nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmelidir. Bunu her araç sahibinin bilmesi gerekiyor. Araç koltukları deri döşeme ise kullanımlarda belirli süre sonra kirlenmeye başlayacaktır. Deri yüzeylerin zarar görmeden temizlenebilmesi için deriye zarar vermeyecek yumuşak bez kullanılmalıdır. Temizlik işlemleri için derinin daha az toz tutmasını sağlayan çeşitli losyonlar kullanılmalıdır. Yapılan temizlik hem sağlık hem de iyi görüntü oluşturacaktır.

Koltuk Temizliği

Araç içi temizleme işlemlerinde, koltukların yüzeyleri öncelikle elektrik süpürgesi ile tüm tozları çekilmelidir. Temizleme işlemlerine koltukların en üst bölümünden başlanmalı ve koltuk yüzeyleri temizlendikten sonra araç taban bölümüne geçilmelidir. Koltuk yüzeyindeki tozlar çekildikten sonra koltuk döşemesine uygun ürünler ile temizleme yapılmalıdır. 

Koltuk yüzeyinde oluşan kir türlerine göre leke çıkartıcılar kullanılabilir. Leke çıkartıcı seçiminde de kumaş yapısına ve rengine zarar vermeyen ürünler olmalıdır. Leke türüne göre çeşitli sertlikte fırça çeşitleri fazla bastırma yapılmadan kullanılabilir.

Plastik Yüzeylerin Temizlenmesi

Arabalarda, direksiyon ve ön konsol bölümleri, kapı iç döşemeleri gibi yerler plastik ürünlerden yapılır. Araba içi plastik bölgeler mümkün olduğu kadar sürekli temiz tutulmalıdır. Plastik yüzeylerin temizlenmesi yumuşak bezle kullanılarak yapılır. 

Havalandırma bölümleri temizlenirken, havalandırma bölümü içerisine temizlik ürünlerinin kaçmamasına dikkat edilmemelidir. Plastik yüzeylerde oluşacak olan lekeler plastik yapısının yıpranmasına neden olabilecektir. Temizlik sayesinde aracın daha temiz görünmesi ve plastik yüzeylerin uzun ömürlü olması sağlanıyor.

Araba Paspası Temizlenmesi

Arabaların marka ve modellerine göre paspas yapıları, kumaş ya da kauçuktan oluşmaktadır. Kumaş paspas temizlemesinde öncelikle süpürge ile çekilir ya da araç dışında silkeleme yöntemi ile temizlenir. Kauçuk paspaslar araç dışına çıkartılır ve su ile yıkanarak en iyi şekilde temizlenir. Yıkandıktan sonra iyice kuruması sağlanır ve araç içerisine kuru olarak yerleştirilir. Islak olarak araç içerisine konulduğunda nem ve koku oluşturacaktır.