Arabada Biriken Çamur Ve Araca Zararı

img

Girilen yolların özellikleri, zamanla biriken toz - toprak ve rüzgarın toprağı taşıması ile atmosferde biriktirmesi sonucu çamur biçiminde gerçekleşen yağışlar gibi etkenlerle araçlarda çamur birikmesi yaşanabilir.

Otomobillere zarar veren bu çamur, bilhassa araç karoserlerine yapışarak havalandırma ızgaraları, radyatör gibi bölgelerde birikime de neden olabilir. Bu şekilde biriken çamur ise otomobil ve araçlarda kısa ya da uzun vadede zarara sebep olurken, gerek aracın dış kısmında gerekse de diğer ekipmanlarında beklenmedik sorunların oluşmasına yol açabilir.

Çamurun Belli Başlı Zararları

Bu şekilde değişik nedenlere bağlı olarak oluşabilen çamurun araçta birikmesi sonucu karşılaşılabilecek bazı önemli zararlar ise şu şekilde sayılabilir;

Araç boyasında çizilme ve benzeri zararlara neden olabilir,

Motor hava girişinde biriken çamurun, motor çalışmasına bağlı olarak vakum etkisi ile hava filtresinde birikmesi. Bu da uzun vadede aşınma kadar yakıt tüketiminde de artışa neden olur.

Motor içine kum parçacığı girme ihtimali düşük olsa da bu parçacıkların silindirlere girmesi aşınma sorunlarında katlanarak artmaya sebep olabilir.

Çamur, toprak ve toz camlarda çizilme ve benzeri sorunlara yol açabilir.

Bu ve benzer şekillerde zararları çok olan çamur birikiminin önlemesi ve buna karşı gereken tedbirlerin zamanında alınması araçları korumak adına önemlidir, ihmal edilmemesi gerekir

Yapılacak Temizlik

Çamurun birikiminin önlenmesi ve zararlarının giderilmesi açısından başvurulabilecek en önemli tedbir aracın yıkanması işlemidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise yıkamada fırça kullanılmamasıdır. Bu yıkama esnasında mümkün ise yalnızca köpük ya da temizleyici sıvılar kullanılması daha faydalıdır. 

Çünkü bu sayede çamur kaportada hareket etmez, kolayca ayrılır ve toz tanelerinin hareketleri sonucu boyada oluşabilecek zararın önüne geçilmesi sağlanır. Boyanın bu tür etkilerden korunması için boya koruması yaptırılması büyük fayda sağlar. Boya üzerine uygulanan ek film tabakası ile çamurun tutunması önemli oranda azalırken boyanın ise ömrü uzar.

Camların Temizliği

Camlarda biriken çamur ve toz karşısında, öncelikle silecek ve su fıskiyeleri ile temizlik doğru bir yaklaşım olmaz. Çünkü silecekte yer alan kauçuk bölüm ile cam arasına sıkışacak kum parçacıkları camın çizilmesine neden olabilir. Bu sebeple öncelikle cam temizliğinde özel sıvılar ve bezler ile temizliğin gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

Gerekli Önlemlerin Alınması

Doğal olaylar karşısında karşılaşılabilecek zararları en aza indirmek ise bu konularda önceden gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bu sayede hem önemli sorunlar ile karşılaşılmaz hem de ekonomik anlamda fayda sağlanır. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde, arabanın değişik yerlerinde birikecek toz ve çamur elektronik aksamda kısa sürede hasarlara neden olabilir. Ayrıca toz taneciklerinin içerdiği asit aracın plastik bölümlerinde ve bağlantı yerlerinde korozyona sebebiyet verir ki bu da hızlı arızalanmalara neden olur.