Akü Bakımı Nasıl Olur?

img

Önceden akü bakımı yapmak için akünün içine saf su eklenirdi. Günümüzde akümülatör teknolojisi fazla ilerlemesi ile beraber akü bakımı yapmaya çok lüzum kalmıyor.

Lazım olan bir bakım mevzubahis olduğunda da ekseriyetle garanti dahilinde akü servislerinde profesyonel ekipler ile gerçekleştiriliyor. Fakat arabasına fazla ilgili olanlar için kendi başlarına akü bakımını nasıl yapabilecekleri hususunu sizlere aktaracağız.

Akünün Çalışma Süresini Uzatmak ve Akünün Çalışma Performansını Yükseltmek Amacıyla Neler Yapılabilir?

Akünün performansını yükseltecek püf noktalar mevcuttur. Bu püf noktaları nazarı dikkate alarak akünün ömrünü ve performansını yükseltebilirsiniz. 

Şimdi bu püf noktaları inceleyelim;

Açık sistem aküler ve kapalı sistem aküler ile alakalı bakımın kökü denetlemeye dayanıyor. Belirli zamanlarda aynı aracınız gibi akünüzün de denetlemesi gerçekleştirilir. Esasen araç dönem bakımlarında ekseriyetle akü denetlemesi de yapılır ve aküyle alakalı malumat araç sahibine aktarılır. Hatta oto ekspertiz ifadelerinde de akümülatör hakkında fikir söylemi bulunur.

Akümülatör bakımında en mühim hususlardan birisi de kutup başlarının denetimidir. Akü kutup başları altı ila dokuz ayda bir denetlenmelidir. Bu sayede muhtemel bir akü aksaklığı gerçekleşmeden önüne geçilebilir. Çünkü kutup başları yıpranmış ya da paslanmış olabilir.

Bu halde doğrusu akü fonksiyonunu yapamaz duruma gelir.

Akü kutup başları süreç içinde paslanabilir. Akü kutup başı paslanması ekseriyetle sıcak su ile halledilebilir. En çok karşılaşılan akü aksaklığı da bu kutup başlarının paslanması neticesinde meydana gelir. Paslanan kutup başları süreç içinde parçalanabilir. Bu hale gelince doğal olarak akü işlevini yerine getiremez.

Akü hücrelerinde düşük veya yüksek seviyede sıvı bulunmamalıdır. Arada araç sahibi akü hücrelerine saf su ilavesi yapmak suretiyle su ile akü bakımını yapar. Fakat bu işlem sırasında suyu çok koymak taşan suyun kablo ve bağlantılarda hasar oluşturmasına sebebiyet verir.

Açık sistem akümülatörlerde deşarj denetimi gerçekleştirilir. Aküde deşarj mevcut mu bakılır.

Akü Bakımında Önem Verilecek Hususlar

Akü bakımı hususunda dikkat edilmesi gereken kritik noktalar mevcuttur. Bu hususları nazarı dikkate alarak akü bakımı yapılması gerekir. 

Şimdi bu hususları inceleyelim;

Akü kutusunun temiz olmasına dikkat edin.

Akü kutup başlarının temiz ve çıkıntısız olması lazımdır.

Akünün öteki metallere değmesine önem verin.

Akü içerisinde bulunan suyu denetleyin ve seviyesi düşerse saf su ilave edin.

Akünün elektrolit düzeyini ölçün. Elektrolit düzeyinin akü üstünde bulunan asgari ile azami çizgileri arasında bulunması lazımdır. Yazları elektrolit buharlaşmanın tesiriyle azalabiliyor. Elektrolit düzeyinin az olduğunu anladığınızda saf su ilave etmeniz lazımdır.

Akü voltaj düzeyine muntazam olarak bakınız. Voltaj düzeyinin on iki tam onda dört voltun aşağısına inmemeli.

Akü havalandırma gözleri tıkanmamalı.

Aracınızı fazla zaman faaliyet göstermemesi akü adına menfidir. Bu sebeple gereksinim olmasa bile on günde bir aracınızı çalıştırın. Aracınızı çok uzun müddet kullanmayacaksanız akünün kutup başlarını çıkartın.

Bu hususları göz önünde bulundurarak akü bakımınızı yapabilirsiniz.