ABS Nasıl Çalışmaktadır?

img

Aracın ilerlemesi anında fren pedalına bir anda ve sert bir şekilde basıldığında ABS kendiliğinde işleme geçer. ABS emniyetli bir sürüş gerçekleştirmek gayesi ile yapılmıştır. ABS ile tekerleklere tatbik edilen fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesi engellenir. Bu biçimde şoför, yol denetimini yitirmemiş olur.

Bütün bu bilgileri kısıtlarsak ABS aracın dört tekerleğinin fren basınçlarını tek tek düzenler. Bu düzenle frenler saniyenin bir tam yüzde on sekizi kadar kısa tutulmuş olur. Bu sayede darbeli şekilde frenleme fırsatı meydana getirilir ve netice olarak şoförler yön becerilerini yitirmezler.

ABS sisteminin esas gayesinin fren aralığını kısaltmak olduğu tasavvur edilir. Fakat bu bilgi kesin bir şekilde doğru değildir. Zira ABS sisteminin gayesi bir anda ve sert frenlemelerde şoförün direksiyon kontrolünü yitirmemesini sağlamaktır. Aracın fren aralığı da kuşkusuz kısalmaktadır fakat esas gayesi bu değildir. 

Bir sonraki gayesi fren aralığının kısaltılması olur. ABS, korkma neticesinde başvurulan anlık ve sert frenleme hallerinde aracın tekerleklerinin kilitlenmesine mani olur. ABS sisteminin mevcut olduğu araçlarda dinamik sürtünmeden yararlanılarak; ABS sistemi mevcut olmayan araca oranla daha kısa aralıkta durma olanağı sağlar.

ABS Sisteminin Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

Ekseriyetle ABS sisteminin aktif bir şekilde işlediği tecrübeli şoförler tarafından sezilebilir. Şayet şoför, fren pedalına bir anda ve sert bir şekilde baskı tatbik ederse aracın mekanik olarak bir titreşime uğradığını anlar ve kendisine değişik biçimde gelecek olan sesi işitir.

ABS sisteminin işleme geçtiğini şoför olan kişi basınç dalgaları ve fren ayaklığının sertleşmesiyle bile anlayacaktır. Sayılan bütün bu olayların olduğu hallerde şoförün ayağını fren pedalından ayırmaması lazımdır. Eşit güçte ve sertlikte fren ayaklığına basmayı sürdürmelidir.

ABS Sisteminin Mevcut Olduğu Araçlarda Yapılması ve Yapılmaması Lazım Olan Şeyler Nelerdir?

Araçlarda esasen dört tekerlekte de ABS sisteminin mevcut olması halinde aracın içerisinde yer alan kişilere emniyet sağlar ve aktif bir performans verir. ABS sisteminin mevcut olduğu araçlarda emniyet düzeyini en yüksek duruma çıkarmak için şoför olan kişinin ABS sistemi ile alakalı kafi düzeyde bilgiye sahip olması çok mühimdir. Üst tarafta verilmiş olan mühim noktalara tabi olan şoförler emniyetle yollarında gitmeyi sürdürürler.

ABS Sistemi Mevcut Olan Araçlarda Önem Verilmesi Lazım Olan Hususlar Nelerdir?

ABS sisteminin işlemeye başladığı anda bunu anlayan şoförün ayağını fren ayaklığının üstünde tutmayı sürdürmesi lazımdır.

Aracın kontrolü anında, ABS sisteminin doğru şekilde işlemeyi sürdürebilmesi için fren ayaklığına tatbik edilen basıncın ve sertliğin korunması lazımdır.

Fren pedalında meydana gelen salınımların devamı anında fren pompalama işleminden imtina edilmelidir.

Şoför şayet aracın tekerleklerinde kilitlenme meydana geldiğini anlarsa aracın sağlam olarak kontrol edilmesi yönünden fren ayaklığına bir ölçü basmayı bırakmak lazımdır. Bu ölçü ayarı, ön tekerlerin hareket etmesine kafi gelecek ölçüdedir.