Araba Nasıl Çalışır?

img

Arabalar her hareket gerektiren sistemlerde olduğu gibi başlangıç olarak bir enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjinin kaynağı yanabilen gazlar veya elektrik enerjisidir. Motordaki enerjinin tekerleklere hareket enerjisi olarak aktarılması sayesinde araba hareket eder. Arabaya verilen yakıtın yanma odasında yanması sonucunda ısı enerjisi hareketli pistona aktarılır. Pistonun hareketiyle beraber güç aktarım sistemleri sayesinde pistondaki lineer hareket, tekerleklere dönme hareketi şeklini almış olur. Güç aktarım sistemleri: debriyaj, fren ve vites kutusundan oluşur.

 

 Motorun Aktif Çalışma Prensibi

 

 Motor, arabanın ana güç kaynağıdır. Yanan gazdan ısıyı, yol tekerleklerini döndüren kuvvete dönüştürmek için yapılmış karmaşık bir makinedir. Bu amaca ulaşan tepkimeler serisi anlık olarak çevrelenmiş bir silindir içerisindeki benzinin buharı ile basınçlı havanın birleşimini ateşleyen, hızla yanmasına neden olan bir kıvılcım ile harekete başlanır. Bu nedenle buna içten yanmalı motor denir. Karışım yandığında otomobili sürmek için güç sağlar. Bir diğer motor türü olarak elektrik motorlarını kullanarak da hareket enerjisi elde edilebilmektedir.

 

 Debriyaj Çalışma Sistemi

 

 Güç aktarım sisteminin ilk aşaması olan debriyaj, motor gücünü vites kutusuna iletir. Sabit bir konumdan hareket etmek için bir vites seçildiğinde veya araba hareket halindeyken vites değiştirildiğinde şanzımanın kesilmesine izin verir. Bir araba güç altında hareket ederken debriyaj devreye girer. Volana cıvatalanmış bir basınç plakası, tahrik edilen plaka üzerine bir diyafram yayı vasıtasıyla sabit bir kuvvet uygular. Tahrik edilen plaka, gücün dişli kutusuna iletildiği yivli bir giriş mili üzerinde çalışır. Plaka her iki yüzünde de fren balatalarına benzer sürtünme balatalarına sahiptir. Bu debriyaj devredeyken sürücünün sorunsuz bir şekilde alınmasını sağlar. Debriyaj ayrıldığında yani pedala basıldığında bir kol sıkma basıncını serbest bırakan bir diyafram yayının ortasına doğru rulmanı iter. Basınç plakasının büyük bir sürtünme yüzeyine sahip olan dış kısmı daha sonra tahrik edilen plakayı volana kenetlemez. Böylece güç iletimi kesilir ve dişliler değiştirilebilir.

 

 Vites Kutusunun İşlevi

 

 Vites kutusu, debriyajdan sonra şanzıman sistemindeki ikinci aşamadır. Genellikle motorun arkasına, kavrama aralarında olacak şekilde cıvatalanır. Vites kutusu ayakta çalıştırma, bir tepeye tırmanma veya düz yüzeylerde seyir halinde olan farklı sürüş koşulları için bir vites seçeneği sunar. Vites ne kadar düşükse yol tekerlekleri motor hızına göre o kadar yavaş döner.

 

 Fren Sisteminin Durumu

 

 Frenin ayarına bastığınızda, asıl silindirde olan pistonu bastırır ve boru boyunca sıvıyı zorlar. Sıvı her ayrı tekerleğin yanal silindirlerine ulaşır ve tamamlar, pistonları frenleri uygulamaya zorlar. Akışkan basınç, kendisini sistem etrafında eşit olarak dağıtır. Tüm bağımlı pistonların bileşik yüzeyinin itme bölgesi, temel silindirindeki pistondan çok daha büyüktür. Bu düzenleme uzun saplı bir kolun ağır bir nesneyi az menzilli mesafeye kolaylıkla kaldırabileceği biçimde frenler ile büyük ana kuvvetin etkinleştirilmesine olanak sağlar.