ADBLUE NEDİR?NEDEN KULLANILMALIDIR?

img

Kendisini genelde ağır vasıta sınıfına giren kamyon, tır, otobüs ve midibüs gibi araçlarla biliyoruz. Ancak AdBlue yavaş yavaş başta binek otomobiller olmak üzere çeşitli diğer araçlarda da yer almaya başlamış durumda. Peki, nedir bu AdBlue?

AdBlue’nun Anlamıyla Başlayalım…

Aslında pazarlama ismi olan AdBlue diye bildiğimiz DEF (Diesel Exhaust Fluid/Dizel Egzoz Sıvısı) dizel araçların egzoz gazlarının yarattığı zararlı maddeleri ve partikülleri azaltma veya zararı indirgeme maksadı ile ortaya çıkmış bir sıvıdır. Uluslararası ismi DEF olan AdBlue’nun Uluslararası Standardizasyon Teşkilatındaki kodu ise ISO 22241’dir. AdBlue ayrıca AUG 32 (Sulu üre çözeltisinin %32 oranında olmasından dolayı bu isme sahiptir)  ismiyle de anılmaktadır. Sıvının kalan %68’lik kısmı ise deiyonize sudan oluşur. Genelde bir araçta AdBlue teknolojisinin olup olmadığını araç modelinin isminin yanında Blue kelimesi var ise anlayabilirsiniz. Mesela PSA Grubunun BlueHdi dizel motorları, Volkswagen Grubunun Bluemotion motorları, Mercedes’in Bluetech motorları ya da BMW’nin Blue Performance motorları gibi.



Peki, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Dizel motor tarafından üretilen ve egzoz yoluyla dışarı salınana NOx gazları, artık güncel Euro emisyon normlarının üzerindedir. Gazı, norm sınırlarına indirebilmek için AdBlue, egzoz içindeki gazların üzerine sıkılarak gazların çevreye verdiği zararda ciddi bir azalma olmasını sağlar. Bunu yapabilmesi AdBlue’nun yüksek sıcaklıkta amonyağa dönüşerek zararlı NOx gazlarını parçalaması ve NOx’i nitrojene ve su buharına çevirmesi sayesinde mümkün olur.

Kısaca sistemi anlatmak gerekirse yanma odasından çıkan NOx, CO (karbonmonoksit) ve yanmamış hidrokarbon zengini gazlar ilk olarak klasik katalitik konvertöründen geçerek CO ile yanmamış hidrokarbon gazları CO2 (karbondioksit) ve suya dönüştürülür. Pek çok konvensiyonel araçta filtreleme yakın zamana kadar bu şekilde yapılırken artık bir filtreleme daha var: SCR (Seçici Katalitik İndirgeme).

SCR, konvansiyonel egzozların filtreleyemediği NOx gazlarının filtrelenmesini sağlar. SCR sistemi gazların üzerine AdBlue sıkarak az önce de belirttiğimiz gibi NOx’in nitrojene ve su buharına çevrilmesini sağlar. En son durak olan dizel partikül filtresi çeşitli diğer ufak partikülleri de temizleyerek egzozdan sadece nitrojen, CO2(karbondioksit) ve su buharı çıkmasını sağlar. Neredeyse %90 NOx gazının filtre edildiğini de ekleyelim.



AdBlue’nun Maliyeti Nedir? Ne Sıklıkla Değiştirilir?

AdBlue, araç içinde yakıt tankından bağımsız bir tankta muhafaza edilmektedir. Genelde bu ayrı ve özel tank 13 ile 15 litre arasında bir kapasiteye sahiptir. Öte yandan sıvının randımanlı çalışabilmesi için 100 litrelik yakıtın içine 40 litre AdBlue katılması gerekmektedir. Genelde karma tüketimde (yani şehir içi ve şehir dışı tüketimleri ortalama alındığında) AdBlue’nun 6000 Km ile 10000 Km arasında mesafelik bir kapasitesi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak performanslı kullanımda bu mesafenin 4000-6000 Km dolaylarına düştüğü de bilinmektedir. Eğer düzenli olarak araca AdBlue takviyesi yapılırsa %8’e kadar yakıt tasarrufu da sağlanabilir. 5 litre, 10 litre gibi miktarlarla satılan sıvının ortalama 5 litrelik fiyatı 40 ila 60 TL arasında değişmektedir.