En sık karşılaşılan araç arızaları

img
Araçlarımızın rutin bakımları ne kadar düzgün yapılmış olsa bile, bazı sebeplerden dolayı aracımız yolda hata verebilir ve meydana gelebilecek en küçük hata sizi seyahatiniz sırasında zor durumda bırakabilir. Araçlarımızda en sık başımıza gelebilecek arızaları birlikte inceleyelim.
  • ARACIN NORMALDEN FAZLA YAKIT HARCAMASI

      Sürücüler kendi araçlarının yakıt kaç kilometre de kaç litre yakıt yaktığını az çok tahmin edebilir. Hatta yeni araçlardaki yol bilgisayarı da bu konu hakkında sürücülere bazı fikirler vermektedir. Aracımız her zaman ki değerlerden fazla bir şekilde yakıt tüketmeye başladıysa ortada bir problem var demektir. Bu durumda; araç motor yağı kilometresinin gelip gelmediği kontrol edilmeli, lastik basınçlarının olması gerektiği değerde olup olmadığına bakılmalı, hava filtresi kontrol edilmeli ve değişim kilometresi gelmiş ise değiştirmeli, rot ayarında meydana gelebilecek problemler ve araç fren sisteminde gelebilecek arizalar yüzünden hareket halinde iken fren sıkması yaşanması başlıca sebeplerden olabilir. Araçtan kaynaklanan tüm bu problemlerin yanı sıra sürüş takip mesafesinin uygun olmaması, anı hızlanmalar ve şerit değiştirmeler de yakıt artışına sebep olmaktadır.
  • ARACIN ÇOK SESLİ ÇALIŞMASI

      Aracımızın her zamanki olduğundan daha sesli çalışması aracınızın motor aksamında bir arıza olduğuna işarettir. İlk sesin nasıl bir şekilde ortaya çıktığını anlamamız gerekmektedir. Çıkan ses birbirine vuran parçalar olarak, uğultu şeklinde, ıslık seklinde ya da sürtünme sesi olarak ön plana çıkabilir. Motordan çıkabilecek her türlü ses bir arızayı işaret edeceği için uzman yardımı almak en akıllıca çözüm olacaktır.
  • HARARET YÜKSELMESİ

      Hararet yükselmesi; motorun olması gerekenden daha yüksek sıcaklıkta çalışması anlamına gelmektedir. Aracımızın motorunun hararet yapıp yapmadığını araç göstergesinde ki hararet bölümünden takip edebiliriz. Aracımız; soğutma sıvısında meydana gelecek eksilmelerden, motor soğutma fanında meydana gelecek arızalardan, hararet göstergesinin yanlış çalışmasından, radyatör fanında meydana gelecek arızalardan ve aracımızı zorlayarak kullanmak gibi nedenlerden dolayı hararet yapabilir. Hararet yükselmesi durumunda aracımızı güvenli bir park alanına çekerek stop etmeli, motor iyice soğuduktan sonra motor sıvısı kontrol edilmeli ve su kaybı yaşanmış ise su ilavesi yapılmalıdır. Eğer bu konular hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip değilsek mutlaka profesyonel yardım almalıyız.
  • AKÜ ŞARJININ BİTMESİ

      Akü aracın çalışması için gerekli elektriği sağlayarak motora ilk hareketini verir. Aracınızın durağan haldeyken çalışmaması durumda ilk akla gelecek olan arıza akü arızasıdır. Aracınızın aküsünün bitmesi durumda aracınıza elektrik gitmez ve araç çalışmaz. Aracınız ister yeni olsun isterse eski olsun, araç üzerinde ki akünün bir ömrü olduğunu ya da araçta meydana gelecek elektrik kaçağı gibi nedenlerden dolayı akünün bitebileceğini unutmayalım. Ayrıca akünün bitmesine neden olabilecek farklı olaylarda meydana gelebilir. Örneğin akünün şarjını sağlamakla görevli parçalarda problem oluşabilir. Araç aküsü bittiğinde farklı bir aracın aküsünden takviye alınarak aracınızı çalıştırabilirsiniz. Akü takviyesi mümkün değilse profesyonel yardım almanız gerekebilir.
  • ARACIN GAZ YEMEMSİ

      Aracınıza yeterli miktarda gaz verilmesine rağmen hızlanma problemleri yaşıyorsanız aklınıza ilk gelmesi gereken arıza yakıt pompası ya da egzoz sisteminden kaynaklanan arızalar olmalıdır. Bu tarz arızaları yaşamamak için kaliteli yakıt kullanılmalıdır. Aracın gaz yememsi durumunda profesyonel yardım almak şarttır.
  • LASTİK HATALARI

      Güvenli bir sürüş için ve aracınızın bazı aksamlarinin düzenli çalışması için doğru      ebatlarda lastik seçimi ve doğru lastik basıncı çok önemlidir. Lastik üzerinde orantısız aşınmalar lastiklerde bir problem olduğuna işarettir. Ayrıca lastik basıncının eksik ya da fazla olması sürüş güvenliğini tehlikeye düşüreceği gibi yakıtı etkiler ve aracınız direksiyon da yaptığınız hareketlere gerekli tepkimeyi göstermeyebilir. Herhangi bir lastik patlaması durumunda aracınızda lastik tamir kiti ya da yedek lastik bulunması sizi büyük bir sorundan kurtarabilir.
  • ÇEŞİTLİ AYDINLATMA PROBLEMLERİ

      Kötü hava koşullarında ve gece sürüşlerinde kullandığımız aydınlatma sistemlerinde meydana gelecek arızalar ciddi problemler olarak düşünülmelidir. Bu tarz sorunlar ampul patlamasından ya da sigorta atması gibi küçük arızaların işareti olabileceği gibi bazı durumlarda daha büyük arızaların da habercisi olabilmektedir. Bu tarz durumlarda profesyonel yardım almak en doğru seçenek olacaktır.