Direksiyon Titremesi Neden Olur? Sorunlar Nasıl Giderilir?

img

Direksiyon titremesi arabalarda sıklıkla yaşanan arızalardan birisidir. Bu arıza birçok nedenden ötürü olabilir. Bu konumunda titremeye neden olan sorunlar hakkında bilgi vereceğiniz. Ayrıca yaşanan bu titremenin nasıl giderileceği hakkında sizlerle paylaşımda bulunmaya çalışacağız.

Titreme sadece araba hareket ederken yaşanmayabilir. Aynı zamanda araç rölantide çalışırken dahi titreme yaşanabilir. Bu duruma en çok neden olan konuyla başlayıp, arada sırada titremeye neden olan sorunları aktaracak ve çözümlerini öğrenmenize yardımcı olacağız. Bu sorunu çözmeniz konforlu ve güvenli bir sürüş yapabilmeniz için önemlidir. O nedenle dikkatli hareket etmenizde fayda var.

Doğru Yapılmamış Balans Ayarı ve Balans Ayarı Bozulması

Direksiyon titremesi sorunu genelde bozuk balans ayarlarından kaynaklanmaktadır. Balans lastikler değiştirildiğinde veya uzun zamandır lastik kullanımına devam edildiği durumlarda mutlaka yaptırılmalıdır. Bu ayar lastiğin bir denge içerisinde olması için yapılmaktadır. Bu doğru yapılması halinde sürüşteki kalite farkını sizlerde hemen fark edeceksiniz.

Balans ayarını doğru yapılmamışsa veya balans ayarınız bozuksa araç ile hız yaptığınız direksiyonunuz da mutlaka bir titreme yaşanacaktır. Genelde bu sorun 100 km/s üzerine çıkılan hızlarda kendisini göstermektedir. Hız yaptığınızda bu titreme yaşanıyor ancak gazı kestiğinizde titreme kesiliyorsa sorunun nedeni aks üzerinden olabilmektedir.

Direksiyon Titremesi Rot Ayarının Bozuk Olması

Tekerleklerin birbirleriyle aynı hizada durması titremeyi engellemesi açısından önemli bir konudur. Direksiyon titremelerinde genellikle başlıca sorun rot ayarının bozuk olmasıdır. Bu ayar uzun müddet boyunca kullanılan araçlarda yaşanan bir sorundur. Çukur, tümsek bu ayarın bozulmasına neden olur.

Bir aracın rotları bozuksa lastikler içten veya dışarıdan bozulma gösterebilir. Sizde böyle bir sorun olduğunu anlamak için lastiklerini hem iç hem dış noktalarından inceleyerek oluşan deformasyonu görebilirsiniz.

Süspansiyonda Yaşanan Sorunlar

Süspansiyon araçların lastikleri ile motorunu birbirine bağlayan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu cihazların amacı aracın içerisinde titreme, çarpama ve kabin seslerinin en az şekilde alması için tasarlanmıştır. Daha sayabileceğimiz birçok faydası olan bu parça direksiyon titremesine neden olabiliyor. Bunun ustalar tarafından kontrol edilmesi ve sorunu tamir ederek ya da parça değiştirilerek çözülmesi gerekmektedir.

Direksiyon Titremesi Rulmanlarda Yaşanan Sorunlar

Araçların doğru ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından rulmanlar çok önemlidir. Lastiklerin sürtünme yapmadan dönmesi için bu parça önemlidir. Özellikle yüksek devirde ilerlemek isteyen araçlarda rulmanın önemi büyüktür.

Rulmanlar gene uzun süre kullanımda ya da hasar gördüklerinde bozulma yaşayabilirler. Tahrik mili olarak bilinen parçayı bu nedenle etkileyerek araçlarda titremeye neden olabilmektedir. Sorun bundan kaynaklı olursa direksiyonu çevirdiğiniz anda siz de durumu fark edersiniz. Eğer titreme bu sorundan kaynaklı olursa basitçe temizleyerek ya da yağlama yaparak sorun çözülebilmektedir.

Motor Kulağı Hasarı veya Fren Problemleri

Çok sık yaşanmasa da direksiyon titremesine motor kulağı hasarı veya fren problemleri de neden olabilir. Motor kulağı araç rölanti de çalışırken direksiyonda yaşanan titremenin nedeni olarak görülmektedir. Bu parça motor kulağı veya motor takozu olarak bilinmektedir. Parçanın kullanım amacı titremeleri ve ani sarsılmaları engellemeye yardımcı olduğu için bu sorun yaşanabiliyor.

Fren aksamında yaşanan sorunlarda titremeye neden olabilmektedir. Bu diğer sorunlara göre ustalar tarafından hemen fark edilmektedir. Aşınan balatalar, gevşemiş bağlantılar ve bitmiş diskler titremeye neden olabilmektedir. Bu parçalar kontrol edilerek titreme sorunu hemen sonlandırılabilir.