Sıfır Araba Alırken Karşılaşılacak Sorunlar, Hatalı Olma Nedenleri?

img

Sıfır araba birçok insanın ülkemizde ilk tercihleri arasında yer alıyor. İstediğiniz marka ve modele sahip olan aracı alırken sıfır tercihine yönelmek uzun süre sorunsuz bir şekilde araba ihtiyacınızı karşılamanız anlamına gelmektedir.

Ancak büyük umutlar besleyerek aldığınız sıfır araçlardan her zaman olmasa da ciddi bir sorun ile yüzleşmek zorunda kalabiliyorsunuz. Çünkü bazen bayiler veya direkt olarak fabrika müşterilerine ayıplı bir araç satılmaktadır.

Bu araç tercihinde mantık daha önce hiç kimse tarafından kullanılmamış olması ve aynı zamanda fabrika üretiminin ardından ilk defa sizin kullanacak olmanızdır. Ancak hiç beklenmedik şekilde ikinci kez boyanan, parçaları değiştirilen araçlarda olabiliyor. Bu tür sorunlar sıklıkla yaşanmasa da piyasa da karşılaşmak mümkündür. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiği hakkında kısaca bilgi verelim.

Sıfır Arabada Çıkan Hatada Yapılması Gerekenler?

Sıfır araba aldığınız hiç beklemediğiniz bir şekilde araçta hiç tahmin etmediğiniz bir hata ile karşılaştığınız. Siz tüketici olarak bu durum karşısında belirli haklara sahip olacaksınız. Açık veya gizli şekilde olabilen bu ayıplar karşısında tüketicilerin belirli hakları bulunmaktadır.

Ayıplı mal olarak kabul edilen bu tip durumlarda tüketicilerin kullanabilecekleri belirli haklar tanınmıştır. Satın alınan arabanın bedelini geri istemek, ayıp ciddi boyutlarda değilse satın alım bedelinde indirim istemek bunlardan birisidir. Ayrıca üretici sorunun tamir edilmesi için ücretsiz tamirat talep edebilir ve eğer gerekirse satılan aracın aynı modeli ile değiştirilmesini isteyebilir.

Sıfır araba alanlar bu tip bir durum ile karşılaştıklarında izlemeleri gereken belirli adımlar vardır. Bu konuyla alakalı tüketici mahkemelerinde görülmüş çok sayıda dava olduğu için emsal teşkil eden işlere göre işlemlerini yapmanız yeterli olacaktır.

  • İlk olarak yetkili servisle iletişime geçilmelidir. Servis araç hakkında gerekli incelemeleri yaparak sorunu tespit etmelidir. Sorun aracın kaportasında hasar veya motor sisteminde sorun ile karşılaşmak olabilir.
  • Yetkili servis görevini yerini getirdikten sonra sizin adınıza fabrika ile görüşmeye geçmelidir. Bu görüşme sözlü başlasa da mutlaka durum yazı ve noter üzerinden yapılmalıdır.
  • Eğer fabrika kusurlu malı kaybetmezse ve değişimi, tamiri veya indirimi sağlamazsa yapmanız gereken son adım onları mahkemeye verecektir.
  • Mahkeme bilirkişi aracılığı ile araçta yaşanan hatanın üretimden dolayımı kaynaklı olduğunu tespit etmeye çalışır. Eğer araştırmalar sonucunda alıcı haklı çıkarsa üretici firma üzerine düşenleri eksiksiz bir şekilde yapmak zorundadır.

Sıfır Arabalarda Çıkabilecek Hatalar Nelerdir?

Sıfır araba alırken çok farklı hayaller kuracağınıza eminiz. Birçok seçenek olması nedeniyle bu araçlar arasında hangisi tercih ederseniz edin biraz şansınızın olması gerekiyor.

Farklı sebeplerden ötürü sıfır araçlarda dahi hatalar veya hasarlar olabiliyor. Bu durum çok sık yaşanmasa dahi her marka için haberlere konu olacak sorunlar yaşanabiliyor. Yaşanan sorunlardan bazıları aşağıda ki gibidir.

  • Taşıma esnasında aracın tır üzerinden düşmesi ve tekrar boyanarak, tamir edilerek satışa sunulması.
  • Fabrika montajı esnasında bir parçanın motor kısmına yanlış veya eksik bir şekilde monte edilmesi nedeniyle yaşanan sorunlar.
  • Araçta çift şasi numarasını olması, aracın muayeneye girememesine neden oluyor.
  • Aracın kaportasında göçmelerin yaşanması, bu durumun üretim hatasından kaynaklandığını inanmamıza neden oluyor.

Bu konularla ilgili olarak çok sayıda şikayet konusu bulunuyor. Kimileri direkt olarak firmayı şikayet ederken kimileriyse bayileri şikayet etmektedir. Firmalar bu konularla yakından ilgilenseler dahi bazen kabul etmedikleri durumlar yaşanabiliyor. Bu durumda karşılaşan tüketicinin tek çözüm yoluyla mahkemeye giderek hakkını aramak olacaktır.