Kaskonun Zararı Karşılamadığı Durumlar Nelerdir?

img

Araç sahibi olunurken zorunlu sigortalar olduğu gibi zorunlu olmayıp araç için yapılması önemli olan bir sigorta olarak kasko yapılabilir. Trafik sigortası yaptırdığınızda, kaza meydana geldiğinde ve kazada kusurlu taraf siz iseniz sigorta yalnızca karşı tarafının hasarını karşılarken sizin hasarınızı karşılamıyor.

Ancak, kendinizi güvence altına almak için kasko yaptırmanız yalnızca sizin hasarınızı karşılar. Bu açıdan kasko yaptırmanın önemi tüm sürücüler tarafından bilinmelidir. Ancak kaskonun karşılamadığı zararlar da vardır ve bu yazıda bu konuda detaylı bilgiler sunulacak ve kaskonun olumlu ve olumsuz yanları açıklanacaktır.

Kaskonun Önemli Yanları

Kasko sigortası yaptırabilmek için aracın 0-10 yıl arasında olması gereklidir. Bunun sebebinin 10 yılı aşmış araçların parçalarının bulunmasının zor olması ve sigorta şirketlerinin bunu karşılamakta zorlanmasıdır. Kasko sigortası yaptırırken şirketler tarafından farklı teminatlar sunulur ancak bazı teminatlar bütün şirketler tarafından ortak olarak belirlenir. Bunlar arasında, yanma, çalınma gibi seçenekler mevcuttur. 

Bazı özel durumlar ise şirketlere göre değişiklik gösterebilir. Aracın tutarı kadar teminatta destek verilir. Örnek olarak araç 200.000 TL'lik bir araç ise bu miktarda bir teminat verilir ve hasar karşılanır. Sıfır araçta karşı tarafın kusurlu olması durumunda yeni bir araç temin edilerek sigorta sahibine verilebilir. Böyle bir avantaj kaskonun önemini ortaya çıkarıyor.

Kasko Sigortasının Olumsuz Yanları

Kasko sigortasının birçok olumlu yanı olabileceği gibi olumsuz olarak belirtilecek yanları da mevcuttur. 

Örnek olarak aracın ehliyeti olmayan bir kişi tarafından kullanılması halinde kaza yapılırsa oluşacak hasar, alkollü sürücü tarafından kullanılan aracın kaza yapması halinde, terör ya da çatışma bölgesinde oluşan hasarlar, aracın bakımı ve onarımında olan gecikmeler ve bu sebeple oluşan hasarlar, araç arızalandığında çekici tarafından çekildiğinde ve bu sebeple oluşan hasarlar, bilerek ve isteyerek yapılan kazalar, taşıma sınırının üzerinde taşınan yük ve yolcuların taşındığı durumlarda yapılan kazalarda hasar ödemesi yapılmıyor. 

Kasko şirketi sizin dış etkenlerden görebileceğiniz teminatları oluşturur ve bu sıralanan hususlar sürücünün kesin kusurlu olduğu hallerde ödeme yapılmıyor. Sigorta şirketi bu ödemeleri kendilerine güvence altına amacı taşıdıkları için yapmıyorlar.

Kasko ile Trafik Sigortası Arasındaki Farklar

Trafik sigortası zorunludur ve kanun gereği her araç trafik sigortası yatırmak zorundadır ve aracın yaşı, modeline bağlı olmadan sigorta yapılırken, kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türüdür ve kasko 10 yaş üzeri araçlara yapılmıyor. Trafik sigortası ile kasko sigortası aynı değildir çünkü trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılarken kasko sigortası yalnızca sigorta sahibinin aracının hasarını karşılar.

Örnek olarak A modeli olan bir araç kasko sigortasına sahip olsun ve bu araç kaza yaptığında kusurlu kendisi olsun. Trafik sigortası sayesinde B model aracın hasarı karşılanırken A model aracın hasarı kasko sigortası tarafından karşılanır.