Araba Satarken Trafik Cezası Çıkar Mı?

img

Ülkemizde sıfır araç fiyatlarının çok yüksek olması, ikinci el araba satışlarını yoğun olarak yapılmasına neden olmaktadır. İkinci el satışlarında, işlem güvenliği için bilinmesi gereken birçok ayrıntı bulunmaktadır. Araba kullanırken, yapılan trafik kuralları hataları sonucunda, trafik cezaları yazılabiliyor.

Birçok trafik cezası, kamera sistemleri ile tespit edildiği için araç plakasına yazılmaktadır. Yazılan trafik cezalarından çoğu kişi tebligat gelene kadar bilgi sahibi olamamaktadır. Araç satışlarında yapılan sorgulamalarda, yazılan trafik cezaları çıkmaktadır. Araç sahibi bu borçları ödemeden, araç devir işlemlerini yapamayacaktır.

İkinci El Araba Satışları

İkinci el araba satışlarının daha güvenli yapılması ve alıcıların mağdur olmaması için satış işlemlerinde araçla ilgili tüm borç sorgulamaları yapılıyor. 

İkinci el araç alırken dikkat edilecek hususlardan bazıları şunlardır;

Araç ekspertiz raporu,

Araç vergi borcu,

Araç trafik cezaları,

Araç arıza ve değişen parça tespitleri,

Araç üzerinde haciz işlemi olup olmadığı,

Bu hususlar tespit edildiğinde gerekli eksiklikler giderildikten sonra devir işlemleri yapılabilecektir.

Trafik Cezaları

Geliştirilen sistemler sayesinde, şahıslar, araç plakalarına yazılabilecek her türlü cezayı e-devlet hesapları üzerinden hemen sorgulayabiliyor. Trafik cezaları, yazıldıktan sonra, ruhsat sahibine yazılı olarak tebliğ edilir. Tebliğ edilen trafik cezaları, belirlenen süre içerisinde ödendiğinde indirim yapılıyor. 

Zamanında ödenmeyen borçlar ise sürekli faiz işlenerek artacaktır. Ödenmemiş olan trafik borçları araç satışlarında ortaya çıkmakta ve bu yükümlülük tamamen cezanın yazıldığı tarihteki ruhsat sahibine aittir. Noterde yapılan araba satış işlemlerinde ortaya çıkan trafik cezası ya da vergi borcu, trafik sigortası gibi durumlar için ödeme yapılmadan, satış işlemleri sistem tarafından onaylanmayacaktır.

Satışa Engel Olan Durumlar

İkinci el araba satışlarında, çeşitli durumlar, satış işlemlerinin yapılmasına engel olmaktadır. Bu sebepler arasında, araç ruhsat sahibinin ya da vekaleti bulunan kişinin hazır bulunmaması, aracın trafik borcu gibi çeşitli borçlarının bulunması, araç üzerinde haciz kararının bulunması sayılabilecektir. Satış işlemlerinin yapıldığı gün yazılmış olan trafik cezaları hemen sisteme düşmeyebilecek ve satış işlemlerinde görünmeyecektir. Ancak araç sahibi satış yaparak bu borçtan kurtulamaz ve trafik cezası aracın o andaki sahibi adına düzenlenecektir. Aracı satan borçtan kurtulmamış ve cezayı ödemek zorunda olacaktır.

Noter Satışları

Ülkemizde araba satış işlemlerinin tamamı noter huzurunda yapılmaktadır. Araç ruhsatı ve tarafların kimlik belgeleri ile başvuru yapıldığında, satış işlemleri hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Noter işlem sistemi, araç ve kişiler hakkında borç sorgulamaları yaparak, araca ait borç olmadığı zaman satış işlemlerini gerçekleştiriyor. 

Sadece trafik cezası değil, satış gününde aracın geçerli zorunlu trafik sigortası yoksa bile satış işlemi gerçekleşmeyecektir. Noterde tespit edilen cezalar, banka sistemleri üzerinden ödendiğinde ya da zorunlu trafik sigortası yapıldığında hemen sisteme düşecektir. Sistemde cezaların ödendiği görüldüğünde ve tarafların rıza göstermesi durumunda satış işlemleri yapılabiliyor.